3 oktober, 12:30
AZ Voetbalacademie JO15-1 logo

Nicolas Verkooijen
  2. Wedstrijdverslag

Na de goede 2-0 overwinning vorige week tegen Feyenoord, trad de O15 vandaag aan tegen AZ. Een ploeg die een wisselvallende start kende van de competitie. De Alkmaarders verzamelden tot nu toe vier punten uit twee wedstrijden. Het speelde gelijk tegen Ajax, verloor bij Vitesse en won vorig weekend van Alphense Boys. PSV was, als enige, nog zonder puntverlies. Maar heeft het traditioneel altijd moeilijk op het vaak winderige complex van AZ.

In een rommelige openingsfase met veel lange ballen kwam redelijk onverwacht AZ in de 9e minuut op voorsprong. Randje buitenspel mocht de AZ speler de openingstreffer scoren. PSV had het lastig, met name met zichzelf. Toch kwamen de Eindhovenaren in de loop van de eerste helft wat beter in het spel. En het kreeg ook mogelijkheden en kansen. Veel en grote zelfs. Na een half uur leek het zelfs wel prijsschieten maar de bal wilde er niet in. Zelfs een bal van een halve meter werd overgeschoten. Zo'n wedstrijd was het. Aan de andere kant was het continu opletten voor de Alkmaarse diepe bal op de snelle voorwaartsen. Vlak voor rust kreeg PSV via Onesime Zimuangana nog twee kansen. De eerste keer werd hij nog net verdedigd voordat hij kon afronden, de tweede kans schoot hij rakelings naast.

Na rust kreeg PSV meteen een domper te verwerken. Een vrije trap werd in de 1e minuut met het hoofd verlengd waardoor AZ op 2-0 kwam. PSV moest komen en daardoor achterin ruimtes weggeven. Maar creëerde ook na de tweede treffer zelf meer dan voldoende kansen. Het had ook de pech dat een vrije trap van Elvic Jager via de rug van een AZ speler op de lat kwam. In plaats van de aansluitingstreffer, kwam AZ in de 50e minuut op 3-0 toen het optimaal profiteerde van de geboden ruimte. PSV gaf nog niet op en bijna scoorde Robin van Duiven uit een vrije trap de 3-1. De keeper tikte de bal echter nog net uit het doel. De 3-1 kwam na een uur spelen alsnog. Een Alkmaarder kreeg in de zestien de bal op de hand waarna Nicolas Verkooijen de gegeven penalty onberispelijk binnenschoot. Een minuut later had het zomaar zelfs 3-2 kunnen staan. Elvic gaf hard voor op Robin die gevaarlijk voor het doel opdook, maar de AZ goalie dook moedig op de bal nét voor de voet van Robin. Nadat Niek Janssen nog een keer redding bracht op een inzet, veroorzaakte de PSV doelman in zijn ijver een bal te pakken, een penalty. Hij tikte in zijn actie een AZ speler onderuit waarna AZ de toegekende pingel omzette in de 4-1. In de slotfase kreeg PSV nog kansen om de stand een beetje dragelijker te maken, maar het wist het net (mede door goed keeperswerk) niet meer te vinden.

Zo verloor PSV zijn eerste wedstrijd dit seizoen en kreeg het een simpele les in effectiviteit. De 4-1 eindstand was weliswaar geflatteerd, maar puntloos stapte PSV de bus weer in voor de lange terugreis. Volgende week volgt de thuiswedstrijd tegen Sparta.

Opstelling: Niek Janssen; Sven van der Plas, Wessel Kuhn (51' Robin van Duiven), Floris Bos, Raf van de Riet; Peter Quispel, Tijn Vergeldt (40' Joep Vermeulen, 68' Merijn van de Wiel), Nicolas Verkooijen; Elvic Jager (c), Onesime Zimuangana, Sami Bouhoudane (40' Jordy Bawuah).