PSV D1 - VVV/Helmond Sport D2

 1. zaterdag 3 september 00:00

  De Uitslag


 2. ‘We kunnen in ieder geval uitslapen morgenvroeg’, zei Ariadne monter op vrijdagavond. ‘Ah fijn’, riep ik, ‘daar ben ik echt aan toe. Het was afgelopen week wel erg vroeg.’ ‘Steven moet om 9.30 uur aanwezig zijn en dan zet ik de wekker om 7.15’, voegde Ariadne er aan toe. Zucht, ik had toch een ander beeld gekregen bij dat lekker uitslapen. Alles is relatief zeg maar.

  Op de Herdgang aangekomen, druppelen de ouders langzamerhand binnen. Ik moet zeggen, ik heb de altijd kwieke D1-oudergroep wel eens fitter gezien. Een vermoeide blik in de ogen, ongeschoren vaders en een koffieconsumptie die volgens mij twee keer zo hoog ligt dan voorgaande jaren. Het eerste uur was dan ook het voornaamste gepreksonderwerp: de tijd van opstaan en het vervoer naar Eindhoven.

  Mijn conclusie was dat de jongens het makkelijker leken op te pakken dan de ouders. En dat herkende ik bij ons thuis ook wel. Als ik aan Steven vroeg of hij het ook wel wat vroeg vond om op 5.45 op te staan, haalt hij zijn schouders op, terwijl mijn lichaam de afgelopen week voluit protesteerde tegen deze barbaarse behandeling. Het is pijnlijk om toe te geven maar zal dat toch wat met leeftijd te maken hebben?

  Maar goed, voor de jongens is het toch ook pittig. Nieuwe school, nieuw schema, s’ochtends trainen, flink wat huiswerk en tussendoor nog even naar Korea. En ze zijn nu van talent in het talentenplan, gepromoveerd tot basis in het basisplan. Dan alleen nog prof worden via het profplan…

  Na vorige week VVV/Helmond Sport D1, vandaag VVV/Helmond Sport D2. Of beter vorige week VVV D1, en vandaag Helmond Sport D1 voor de competitie. Een eerste wedstrijd van een competitie is toch altijd weer spannend. Vandaag konden Amar en Armando jammer genoeg niet meedoen vanwege blessures. En onze Hongaarse aanwinsten zijn nog niet speelgerechtigd in officiële wedstrijden. Alleskunner Ruud begint vandaag op de plek van Amar, op rechtsbuiten. Luc op linksachter die dat ook geroutineerd invult, en centraal achterin startend Lars en Jordan.

  Helmond Sport D1 oogt fris en gretig met een enthousiaste leiding. Vorige week met 4-0 van Den Bosch gewonnen, wat toch indruk maakt.

  Vanaf het beginsignaal is het balbezit voor PSV. HS moet zich beperken tot tegenhouden, maar dat doen ze met grote inzet en blijven daarbij uiterst sportief voetballen. HS probeert regelmatig snel te counteren maar het D1-team zet veel druk en verovert snel weer de bal. Als er toch een HS-er door lijkt te glippen, zijn onze verdedigers alert en voorkomen elk gevaar.

  HS weet lang de nul te houden. Ze knokken voor elke meter en als er een PSV-er denkt een vrije schietkans te krijgen, zit er net weer een HS-been tussen. Als er dan toch een PSV-er doorgeglipt is, is er dan nog de uitstekende doelman van HS die een doelpunt weet te voorkomen. Na meer dan een kwartier nog geen doelpunt, maar het geduld van de jongens is bewonderenswaardig. Het spel blijft verzorgd en kansen en kansjes blijven zich aandienen.

  Bijzondere vermelding vandaag voor James die als rechtsachter keer op keer opstoomt, en regelmatig de achterlijn weet te halen. Alle doelkansen laten we maar passeren, dat zou een lang verhaal worden maar gelukkig na zo’n 20 minuten is het dan raak. Op het middenveld wordt de bal afgepakt en Justin weet Cody te vinden die de 1-0 kan maken. De 2-0 komt dan snel en nu is het Justin die een gaatje weet te vinden. Dit is ook de ruststand. HS heeft veel gegeven en aan de kant zien we verhitte, vermoeide koppies van HS D1.

  In de tweede helft, kan de score opgevoerd worden. Het begint ook goed met James die weer een solo bekroont met een pass op maat, en de 3-0 door Cody. En vrij snel de 4-0 met nu een dribbel van Cody die Roland vrij voor het doel zet.

  Een grotere uitslag was daarna mogelijk maar het spel zakt nu wat weg. HS kan er ook wat vaker uitkomen en verschijnt ook enkele malen in de buurt van Arne bij het doel, zonder echt gevaarlijk te worden trouwens. Zo eindigen we met een 4-0 overwinning.

  Positief van vandaag was het combinatiespel: alle doelpunten waren uitgespeelde combinaties waarbij het laatste station alleen nog maar de bal in het lege doel hoefde te tikken. Dit verder uitbouwen en de snelheid nog wat omhoog; het gaat weer een mooi seizoen worden!

  Hans Bosma