1-7
2 december, 00:00
Fortuna Sittard O15 logo

Vanwege trieste familie-omstandigheden binnen het gezin van een PSV-speler, werd de wedstrijd tegen Fortuna Sittard verschoven naar dinsdagavond. In tegenstelling tot de wedstrijd van het vaandelteam tegen Feyenoord kon dit duel wél doorgaan....

De O15 van PSV was inmiddels zeker van deelname aan de Eredivisie na afloop van deze competitie. Bij winst vanavond zou het koploper Willem II tot op één punt naderen. En met nog 1 ronde te spelen komende zaterdag kon het theoretisch zelfs nog op de 1e plek eindigen.

Dan moest vanavond wél eerst afgerekend worden met Fortuna. Een ploeg die in de kelder van de stand verbleef. De omstandigheden waren anders dan de afgelopen weken. En dan heb ik het niet alleen over het feit dat het nu al donker was bij aanvang van de wedstrijd. Nee, de gevoelstemperatuur was tot dik onder het vriespunt gedaald. Daarnaast begon het plotseling te sneeuwen. Wel raar: je mag het in deze periode van het jaar niet hebben over "zwarte" Piet, maar wel (nog?) over "witte" Kerst.....

Na een indrukwekkende minuut stilte begon PSV goed op een slecht en glad veld. Nadat Sekou Sidibe over had geschoten, mocht de keeper een doeltrap nemen. Half wegglijdend bezorgde hij de bal weer bij Sekou die snoeihard uithaalde en nu schitterend doel trof. Zo stond het al in de 5e minuut 0-1.

Na wat kansjes te hebben gemist, bracht spits Sem van den Broek in de 20e minuut de stand op 0-2. Koen Oostenbrink kwam op links goed door, behaalde de achterlijn en gaf voor. Via de kluts kwam de bal ineens voor de voeten van Sem, die eenvoudig scoorde.

Amper twee minuten later kreeg PSV een penalty. Joep Hakkens werd binnen de zestien van zijn sokken gelopen en de scheidsrechter kon niet anders dan naar de stip wijzen. Abou Kone schoof de bal simpel in de hoek en tilde daarmee de stand naar 0-3.

Nog voor het rustsignaal werd het 0-4. Na een prima opbouw kreeg Sekou Sidibe de bal. Hij ging prima door en gaf op het juiste moment de bal voor waar de meegelopen Joep Hakkens zijn linkervoet tegen de bal zette en zo via binnenkant paal doel trof.

In de 28e minuut kwam Fortuna eindelijk een keer gevaarlijk voor de goal van Lucas Derks. En het was meteen zo dreigend dat Bryan van Hove redding moest brengen op de doellijn. In de tegenaanval was Joop Daniels dichtbij de 5e Eindhovense treffer, maar hier kon de Fortuna keeper redding brengen.

Na even opgewarmd te zijn in de rust startte PSV weer goed in de tweede helft. Nadat de keeper in de 38e minuut een schot van Vince Colpaert half keerde, was Sem er als de kippen bij (maar goed dat het verbod op pluimvee-vervoer vanwege de vogelgriep inmiddels opgeheven was) om de bal binnen te schuiven: 0-5.

Nog geen 5 minuten later kreeg PSV wederom een penalty. Een lange pass van Abou Kone op de diepgaande Joop Daniels kwam prima aan bij Joop maar hij werd door de Limburgse doelman getorpedeerd. Ditmaal ging Yasin Aalillou achter de bal staan, en ook hij kende weinig moeite om de penalty in een goal om te zetten: 0-6.

Blijkbaar had de scheidsrechter de smaak goed te pakken, want in de 52e minuut gaf hij PSV wéér een penalty. Ditmaal na hands in het strafschopgebied. Gezien de tijd van het jaar ben je snel geneigd om te roepen dat de scheids wel op Sinterklaas leek, maar iedereen was het erover eens dat alle penalties terecht gegeven waren. Net als bij de eerste penalty was het Abou die de pingel ging nemen. Dit keer schoof hij de bal in de andere hoek en bracht zo de 0-7 op het bord.

Met nog bijna 20 minuten te spelen hing de dubbele cijfers in de koude lucht. Maar mede door slordig spel, of door zelfzuchtigheid werd het kwaliteitsverschil niet verder meer in doelpunten uitgedrukt.

De laatste minuten moest PSV noodgedwongen met 10 man door. Omdat de wissels opgebruikt waren en Joep door een blessure niet meer verder kon, kreeg Fortuna een overtal. Door een zondagsschot wist het zo zelfs nog te scoren ook. En hoe: een afstandsschot kreeg een hele rare curve en plofte zowaar in de linkerkruising: 1-7. Pas de derde tegentreffer van PSV in de competitie! En het is dat Lucas in de laatste minuut nog een keer prachtig redde, anders hadden dat er 4 nu geweest.

Prima overwinning onder moeilijke omstandigheden. Komende zaterdag de laatste competitiewedstrijd uit tegen MVV.

Lucas Derks; Joey Verhoeven (45' Gregory Kuisch), Abou Kone, Tijn Daverveld (35' Vince Colpaert), Bryan van Hove; Koen Oostenbrink, Joep Hakkens, Davy van den Berg (45' Arne Bens); Sekou Sidibe (35' Yasin Aalillou), Sem van den Broek, Joop Daniels.

Gele kaart: Koen Oostenbrink (ruw spel)