2-1
2 oktober, 00:00
PSV D1 logo
Roda JC D1 logo

PSV D1 heeft afgelopen zaterdag de koppositie op de ranglijst verder versterkt. Zelf won het thuis met 2-1 van Roda JC terwijl NAC in en tegen Den Bosch met maar liefst 4-1 klop kreeg. PSV speelt volgende week uit in Breda en kan bij winst nog verder uitlopen op de concurrentie. Het team van trainer/coach Claudio Braga heeft nu vijftien punten uit vijf wedstrijden. Een maximaal resultaat!
    Het publiek zag zaterdag tegen Roda JC een zeer behoorlijke wedstrijd. Kon ook niet anders met zulke ideale voetbalomstandigheden. Een temperatuur van een graad of vijftien, droog, nauwelijks wind en een vochtig veld; iets te nat wellicht, maar toch. Vanaf de aftrap zet PSV druk op het doel van de tegenstander wat na vier minuten al resulteert in een terecht gegeven strafschop. Lennerd Daneels snijdt op rechts prachtig langs zijn directe tegenstander en wordt in scoringspositie neergelegd. De strafschop wordt feilloos ingeschoten door aanvoerder Mink Peeters: 0-1.
    PSV probeert vanuit de rust en organisatie verder te voetballen, maar kan niet voorkomen dat Roda JC regelmatig opduikt rondom het strafschopgebied van Aaron van Engelen. Grote kansen leveren die aanvalsacties overigens niet op, maar de verdediging met Twan Demin, Roel van Linschooten, Koen Vos en Ties van den Eijnde moet voortdurend scherp en alert opereren. Tot ongeveer de achttiende minuut volgt er dan een fase met weinig kansen. PSV domineert het middenveld met Mink, Giovanni Nicolaas en Ertem Bolükbas, maar krijgt weinig ruimte van Roda om ook echt te voetballen. Veel kansen dienen zich dan ook niet aan. Roda JC acteert achterin ook sterk en spits Matthias Verreth wordt stevig aan banden gelegd. Kansjes zijn er als Ties door het midden Matthias aanspeelt die fel uithaalt, maar net naast schiet. Even later een heerlijke bal van Twan op Matthias die zijn schot in het strafschopgebied geblokt ziet worden. Het is Matthias zelf die een minuut later Lennerd strak aanspeelt. Lennerd slingert zich richting het doel, maar zijn felle schot gaat rakelings naast. Spannend is het dan nog even in de buurt van het PSV-doel als Roda een vrije trap krijgt. Deze gaat echter hoog over.
    PSV gaat dan wel met 1-0 rusten, toch heerst er bij iedereen het gevoel dat er een tweede bij moet om écht veilig te zijn. Roda heeft dan misschien niet veel kansen, met één uitbraak kan zo het tegendoelpunt vallen. PSV begint in ieder geval fel als Ties in de tweede minuut Mink de diepte instuurt. Mink trekt goed door en zet de bal strak voor op Matthias die alleen de keeper nog moet passeren. Iets te nonchalant schiet hij in waardoor de bijna zekere 2-0 aan de neus van PSV voorbij gaat. Dante Rigo komt er dan in voor de moe gestreden Giovanni Nicolaas. Het duurt echter even voordat dit verse bloed in de ploeg rendement oplevert. PSV creëert weinig kansen en er sluipt wat slordigheid in het spel. Pas in de twaalfde minuut gebeurt er weer wat. Uit een corner van Zohair Labyad schiet Ertem meteen op de keeper, maar zijn schot is een makkelijke prooi voor de Roda-doelman. De tegenstoot van Roda die daar op volgt is gevaarlijk, maar Roel grijpt achterin prima in. Dan de verslossende 2-0. Een terug ketsende bal uit een corner komt terecht bij Mink die de bal met zeer veel gevoel over de keeper in de linkerhoek drapeert. Een beauty!
    Mats Grotenbreg komt dan in de ploeg voor Zohair en Jeroen Swinkels voor Twan. Keeper Aaron van Engelen ondertussen heeft weinig te doen en het slotakkoord is dan ook voor PSV. Eerst een enorme kans voor Matthias op een strakke voorzet van Lennerd; hij glijdt de bal net over en even later weer Matthias die uit een corner van Mats de bal koppend niet in het doel kan krijgen. In de allerlaatste minuut doet Roda JC toch nog wat terug. Aaron krijgt een simpel schot niet goed onder controle (natte bal?) en het leer wordt door een speler van Roda hard ingeschoten. Toch nog een onnodig benauwd einde, maar de volle buit blijft in Eindhoven. Een prima wedstrijd met een goede tegenstander; daar zouden we er meer van willen zien.