Geschiedenis van PSV

Historie © Pics United

De Philips Sport Vereniging is officieel opgericht op 31 augustus 1913, als sportvereniging voor en door medewerkers van Philips. Het is het feestelijke einde van een groot Philips sportfeest ter gelegenheid van honderd jaar Nederlandse onafhankelijkheid. Er kunnen verschillende sporten beoefend worden. Voetbal is er één van.

Drie jaar eerder, op 12 december 1910, wordt de basis gelegd voor wat uit zal groeien tot de huidige voetbalclub PSV. Werknemers van Philips richten dan het Philips Elftal op. Dit elftal speelt begin 1911 zijn eerste wedstrijd aan de Frederiklaan. Het is exact de locatie waar nu het Philips Stadion staat. Een unicum in Nederland. De vijfjarige Frits Philips, die later uitgroeit tot clubicoon, verricht de aftrap van de wedstrijd tegen Hollandia uit Woensel.

Het elftal sluit zich op 22 oktober 1913 aan bij de Philips Sport Vereniging, maar behoudt de eigen naam tot 31 oktober 1916. PSV blijft in de beginjaren een club voor personeelsleden van de N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken. Pas in 1928 mogen mensen van buiten het bedrijf bij PSV sporten.

Het hoogste niveau

De voetbalafdeling van PSV speelt dan al sinds 1914 in de Nederlandse competitie en is in minder dan tien jaar tijd opgeklommen tot de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. Vanaf 1926 speelt de club onafgebroken op het hoogste niveau. In 1955 wordt in Nederland het betaald voetbal ingevoerd en kort daarna is PSV de eerste Nederlandse deelnemer aan de Coupe Européenne, de voorloper van de huidige UEFA Champions League.

Successen
PSV verovert al voor de invoering van het betaald voetbal meerdere prijzen. De inmiddels indrukwekkende erelijst begint in 1929. PSV wordt voor het eerst kampioen van Nederland. De eerste landstitel in het betaald voetbal wordt behaald in 1963, door een 5-2 overwinning op Ajax. Naast 24 landstitels, elf nationale bekers en veertien Super Cups, vestigt PSV zijn naam ook buiten Nederland. Vanaf 1974 speelt de club onafgebroken in Europees verband. Het eerste hoogtepunt is de winst van de UEFA Cup in 1978 onder aanvoering van Willy van der Kuylen. Het is het begin van een nieuwe periode voor de club. Vanaf dat moment wordt er gebouwd aan een team dat in de jaren tachtig met veel internationale topspelers zijn hoogtepunt bereikt. Tussen 1986 en 1992 wordt PSV zes keer landskampioen en wint het drie keer de KNVB beker.

1988, het gouden jaar

Het absolute hoogtepunt in de clubgeschiedenis is het seizoen 1987-1988. Onder leiding van trainer Guus Hiddink wint PSV de Europa Cup I. De finale is in Stuttgart tegen Benfica. De wedstrijd wordt beslist door het nemen van strafschoppen. Doelman Hans van Breukelen stopt de beslissende strafschop van António Veloso en PSV mag zich de beste club van Europa noemen. Het is de kroon op het meest succesvolle seizoen in de clubhistorie. Naast de grootste prijs in het Europese voetbal wint de club namelijk ook de landstitel en de KNVB beker. Het is dan ook met recht het gouden jaar in de clubhistorie.

Groten der aarde
Het succes geeft de internationale uitstraling van PSV een enorme boost. Vanaf dat moment komen grote talenten in het mondiale voetbal naar Eindhoven om zich te ontwikkelen tot de groten der aarde. Dat begint met de Brazilianen Romário en Ronaldo. Beiden worden binnengehaald op basis van eigen scoutingsactiviteiten en groeien uit tot wereldtoppers. De lijst met internationale topspelers die daarna bij PSV voetbalden is lang. Cocu, Van Nistelrooy, Robben, Van Bommel, Alex, Gomes, Farfán, Afellay, Toivonen, Strootman, Mertens, Wijnaldum, Memphis, Guardado, De Jong, Lozano: het is een greep uit de vedetten die onderdeel zijn van de rijke historie van de club.