‘We komen op het juiste moment, of juist niet’

‘We komen op het juiste moment, of juist niet’
3 min

Op een drukbezochte persconferentie vertelde Mark van Bommel dat PEC Zwolle zomaar kan verrassen tegen PSV. “Na twee nederlagen komt PSV voor PEC Zwolle precies op het juiste moment”, aldus de hoofdcoach, die daarmee hintte op de mogelijkheid tot een ommekeer bij PSV’s aanstaande tegenstander. Van Bommel heeft echter vertrouwen in een goed resultaat. “Maar het kan ook dat we juist niet op het juiste moment komen.”

Thomas 
Van Bommel lijkt daarmee aan te geven dat het in het begin van het seizoen vaak nog koffiedik kijken is, voorafgaand aan wedstrijden. Dat zijn ploeg een Europese wedstrijd in de benen heeft, speelt volgens de coach geen rol, zei hij. Met Trent Sainsbury en Ryan Thomas heeft PSV twee spelers in de selectie met een verleden bij PEC Zwolle. Laatstgenoemde kwam recent nog over van de nummer 17 van de eredivisie, maar raakte afgelopen week op een training zwaar geblesseerd toen hij een bal wilde blokken. “Het is ontzettend triest voor Ryan. In een situatie waar je normaal gesproken gewoon doorspeelt, ging het mis.”

Versterking    
Door die blessure is het goed mogelijk dat PSV de transfermarkt weer op gaat, vertelde Van Bommel al is de trainer zeer tevreden met zijn huidige selectie. “PSV is een club die zich altijd wil versterken als de mogelijkheden daar zijn. Aan de andere kant zijn we ook een club die niet zomaar ergens 25 miljoen euro heeft liggen om uit te geven. Of ik mijn ideale team gevonden heb? Ik ben geen trainer die veel wisselt. Alleen tijdens de wedstrijd”, bleef Van Bommel enigszins cryptisch.

De Jong 
In Zwolle heeft Van Bommel de beschikking over een fitte selectie. Enkel Maxi Romero is er niet bij (pechgeval). De andere centrumspits, Luuk de Jong, heeft het doel dit seizoen nog niet gevonden, maar daar maakt Van Bommel zich helemaal niet druk om. “Luuk is hartstikke belangrijk voor ons. Men kijkt bij een spits direct naar zijn missers. Het enige ding is dat hij niet scoort, maar als je goed naar de wedstrijd kijkt zie je dat hij heel belangrijk is in het spel dat we spelen. Dat is te lastig om simpel uit te leggen. Neem het van me aan, Luuk is zó belangrijk in ons voetbal.”

Kunstgras    
Met PEC Zwolle treft PSV voor het eerst dit seizoen een tegenstander met kunstgras. Niet de lievelingsondergrond van Van Bommel. “We hebben heel even gedacht de hele training op kunstgras af te werken, maar besloten om dat niet te doen. Kunstgrasvoetbal is heel ander voetbal. Voetbal dat we niet na moeten streven. Je ziet andere schoten, tackles, aannames en spelsituaties. Op het gras weet je hoe een bal reageert, op kunstgras niet. Het voetbal is niet natuurlijk meer.”

Van Bommel vervolgt: “Ik snap het voordeel van kunstgras wel. Wat de omstandigheden ook zijn, je kunt altijd trainen. Bovendien heb je maar één veld nodig. Financieel is het prettig en de omstandigheden zijn altijd hetzelfde. Maar ik vind dat je in de hoogste divisie op gras hoort te spelen. Dat zie je Europees niet voor niets ook.”