Van our Man: Ruud van Nistelrooij vanaf de zomer Hoofdcoach PSV

Artikel
Van our Man: Ruud van Nistelrooij vanaf de zomer Hoofdcoach PSV

Ruud van Nistelrooij volgt aankomende zomer Roger Schmidt op als hoofdcoach van PSV. De huidige trainer van Jong PSV tekent een contract tot en met medio 2025 in Eindhoven. “Ik heb jaren naar dit moment toegewerkt”, zegt de 45-jarige oud-topspits. “Ik ben trots en overtuigd dat ik er klaar voor ben om een leidende rol in te nemen bij mijn club.” Directeur Voetbalzaken John de Jong: “Wij hebben een groot geloof in de weg die we deze zomer met Ruud als hoofdcoach van PSV inslaan.”

Eigen traject  
Ruud van Nistelrooij beëindigde zijn succesvolle spelersloopbaan in 2012 en startte een jaar later zijn trainerscarrière. “Mijn doel is altijd het hoofdtrainerschap bij PSV geweest”, zegt de aanvaller die tussen 1998 en 2001 67 competitiewedstrijden voor PSV speelde en daarin 62 keer scoorde. “Ik ben de afgelopen jaren intensief begeleid door de club en in het bijzonder door Toon Gerbrands (huidig Algemeen Directeur van PSV, red.). Ik had de overtuiging dat ik mijn eigen trainersloopbaan volledig kon regisseren en daarbij paste nog één seizoen extra ervaring als trainer van Jong PSV. Maar het blijkt niet te regisseren. Dit is het moment.”

Overtuiging  
“In de afgelopen maand kwamen er verschillende zaken samen”, legt Van Nistelrooij uit. “De aanstelling van Marcel Brands als Algemeen Directeur van PSV en het gesprek dat ik met hem voerde, hebben mij het laatste zetje gegeven om nu vol overtuiging deze stap te zetten. PSV slaat deze zomer een nieuwe weg in en daar wil ik onderdeel van uitmaken. Gesprekken met de voltallige directie en Raad van Commissarissen hebben mijn beeld over de eenheid en ambitie om op lange termijn iets bijzonders neer te zetten met PSV gesterkt. Ik ben er klaar voor om de club daarbij als hoofdcoach te leiden.”  

Pad richting A-selectie
Van Nistelrooij heeft de afgelopen negen jaar bij PSV ruime ervaring opgedaan in het trainersvak. Hij heeft sinds deze zomer Jong PSV onder zijn hoede en stond voor hij trainer/coach werd in de Keuken Kampioen Divisie drie jaar als leidinggevende van PSV onder 18 voor de groep. Daarnaast werkte Van Nistelrooij meerdere seizoenen als individueel coach (jeugd) en assistent-trainer (A-selectie) op PSV Campus De Herdgang. De 70-voudig international was tijdens het EK 2020 onder bondscoach Frank de Boer assistent van het Nederlands elftal. Van 2014 tot 2016 was hij onder Guus Hiddink assistent-bondscoach van Oranje.

Groot vertrouwen
“Wij zijn erg blij dat Ruud ja heeft gezegd”, zegt John de Jong namens PSV. “Hij geniet het volledige vertrouwen van de huidige PSV-directie en Marcel Brands. Ruud heeft de afgelopen jaren binnen en buiten PSV enorm veel geleerd, indruk gemaakt als leider van verschillende teams en is klaar om leiding te geven aan het eerste elftal van PSV. We geloven dat de weg die we deze zomer met Ruud en de club inslaan PSV veel oplevert.”

Technische staf
Voormalig PSV-coach Fred Rutten, huidig assistent-trainer André Ooijer en Willem II-trainer Javier Rabanal gaan Van Nistelrooij fulltime assisteren bij het eerste elftal. “De komende maanden benutten we om de volledige invulling van de technische staf te bepalen”, vult De Jong aan. “De huidige staf focust zich met de spelersgroep volledig op het winnen van prijzen in dit seizoen.”