‘Van een favoriet kun je niet spreken’

Artikel
‘Van een favoriet kun je niet spreken’

Mark van Bommel kijkt met veel plezier uit naar de start van de groepsfase. Met Sporting Lissabon wacht bovendien een aansprekende tegenstander. ‘Een grote naam uit het Portugese voetbal en een grote naam uit het Nederlandse voetbal. Dat belooft veel goeds’, aldus de hoofdcoach op de vooruitblikkende persconferentie.

Onrustig
“Maar”, voegde hij daar aan toe “het geeft geen garanties.” Volgens Van Bommel ontlopen PSV en Sporting elkaar ook niet heel erg veel. “Het is een goed voetballende ploeg, zoals bijna alle Portugese ploegen. Zowel voetbaltechnisch als -tactisch zit het goed in elkaar.” Wat in het voordeel van PSV zou kunnen pleiten is dat Sporting een transformatie doormaakt. Bestuurlijk is het onrustig en er vond afgelopen maand nog een trainerswissel plaats.

Analyse
“Natuurlijk maakt dat de wedstrijd anders”, gaf Van Bommel antwoord op een vraag van een Portugese journalist. “Na het vertrek van Marcel Keizer hebben we zo snel als we konden het nieuwe spel van Sporting geanalyseerd. Tegelijkertijd gaan we altijd en vooral uit van ons eigen spel. Dat is onze basis.”

Vol stadion
Die basis wordt donderdagavond gesteund door een zo goed als uitverkocht Philips Stadion. Een unicum in de Europa League is dat niet, maar waar de animo voor wedstrijden in dat toernooi een aantal jaar geleden niet heel groot was, lijkt dat tegenwoordig wel het geval. “Dat er 30.000 mensen komen verbaast me niet”, zei de trainer. “Het toernooi is in waarde en aanzien gestegen en het publiek is heel trouw. Daarnaast heeft het elftal heeft een heel goede band met de supporters. Dat zie je aan de reacties voor, tijdens en na de wedstrijd.”

Ricksen
Bij het begin van de persconferentie stond Van Bommel stil bij de dood van Fernando Ricksen. Rond het middaguur hoorde Van Bommel van het overlijden van zijn oud-ploeggenoot, die leed aan de het slopende ALS. “Hij heeft zes jaar lang gevochten tegen een vreselijke ziekte. Ik wil mijn medeleven tonen aan de familie en vrienden van Fernando. We hebben heel veel samen meegemaakt en bovenal veel gelachen. Ik kan honderden anekdotes over hem vertellen en zal hem herinneren als een echte strijder. Het was een gouden gozer die altijd voor je klaar stond.”

PSV mist tegen Sporting Lissabon de geblesseerden Erick Gutiérrez, Gastón Pereiro, Sam Lammers. Ryan Thomas, Lars Unnerstall en Ibrahim Afellay zijn met Jong PSV naar Engeland.