Van Bommel zet nieuw PSV in de steigers

Artikel
Van Bommel zet nieuw PSV in de steigers

Ruim een half uur lang zag Mark van Bommel PSV zondag domineren tegen OGC Nice. Tegen de nummer 7 van de Franse competitie van afgelopen seizoen zag de hoofdtrainer echter ook dat er nog werk te verzetten is om over een dikke twee weken klaar te zijn voor FC Basel. ‘Dan pieken? We moeten winnen. Hoe, dat maakt niet uit.’

Steigers
Tussen de Zwitserse Alpentoppen staat PSV opnieuw in de steigers. Voor het vierde jaar op rij en dit keer niet alleen figuurlijk. Nee ook letterlijk is PSV in aanbouw. Ruim een jaar geleden moest Van Bommel het team zijn speelstijl eigen zien te maken. Nu is Verbier uitvalsbasis voor een verbouwing van een andere orde. Spelbepalende gezichten als Angeliño, Daniel Schwaab en vooral Luuk de Jong vertrokken en laten in het geraamte van het elftal een gat achter dat gevuld moet worden door nieuwelingen en talent dat zich afgelopen seizoen al aandiende. “We proberen de jongens zo veel mogelijk mee te geven”, zegt Van Bommel in het hotel bij PSV TV.

Mark van Bommel instrueert zijn selectie voorafgaand aan een training Mark van Bommel instrueert zijn selectie voorafgaand aan een training

60-40
Met zo veel mogelijk doelt Van Bommel op de tactiek die hij voor ogen heeft. “En we weten dat niet alles blijft hangen”, aldus de trainer. “Het is een voordeel dat velen al een klein beetje weten waar we naar toe willen. Als na deze week zestig procent van wat wij als staf willen zien blijft hangen, dan kunnen we de komende periode de veertig procent die niet blijft hangen erbij stoppen.”

Winnen
Maar is die tijd er wel? Over vijftien dagen ontvangt PSV in het Philips Stadion FC Basel. Een wedstrijd die waarin de club niet alleen wil, maar ook moet presteren om in de race te blijven voor een Champions League-ticket. “Daar pieken? We moeten die wedstrijd winnen. Hoe je dat doet, maakt in principe niet uit”, is van Bommel stellig. “Het elftal moet heel goed voorbereid die wedstrijd ingaan. Op zo’n manier dat het niet nerveus hoeft te zijn. Iedereen moet weten wat de tegenstander gaat doen en wat wij zelf moeten doen. Maar dat is tegelijkertijd ook het lastigste.”

Opvolging
Een belangrijke rol daarin is misschien wel weggelegd voor jonge spelers als Donyell Malen, Pablo Rosario en Denzel Dumfries. Jongens die na hun doorbraak vorig jaar de leegte achter De Jong en Schwaab kunnen invullen. Van Bommel: “Het is ontzettend belangrijk dat zij al weten hoe we willen spelen. Onze principes zijn altijd hetzelfde. Het is afhankelijk van de speler hoe het ingevuld wordt. Zo houd je bij iedere wisseling in je elftal hetzelfde principe, met daarin een variabel spel.”

‘Sneller staan’
Zondag, tegen Nice, kon PSV een goed eerste half uur overleggen. Een openingsfase waarin het vaker had kunnen scoren dan één keer (via Sam Lammers, die terugkeerde van sc Heerenveen) werd door twee oplevingen van de Fransen tenietgedaan. Daarna bleven grote kansen eigenlijk uit, al scoorden PSV en Nice beide nog wel een keer. “Zelf ben ik wat beter voorbereid dan vorig seizoen. Toen kreeg ik tijdens het WK de vraag of ik trainer wilde worden. Nu heb ik in Eindhoven de tijd gehad om alvast wat dingen te doen en je hebt wat aanlooptijd richting de trainingen. Maar we moeten er dit jaar wel sneller staan dan afgelopen jaar”, aldus Van Bommel.

De basisformatie van PSV tegen OGC Nice De basisformatie van PSV tegen OGC Nice

Bekijk ook

De geschiedenis verdwijnt

Video

Peter Uneken geniet bij Jong PSV

Video