Stan Valckx: ‘Het wordt een 50/50-wedstrijd’

Artikel
Stan Valckx: ‘Het wordt een 50/50-wedstrijd’

Ongeveer tien jaar heeft Stan Valckx in het rood-wit van PSV gevoetbald, maar niet onafgebroken. In het midden van deze periode kwam de verdediger uit voor onze tegenstander in de Europa League: Sporting Lissabon. We blikken met Valckx vooruit op de wedstrijd.

Op de Nederlandse velden
De Limburger begon zijn carrière bij VVV-Venlo en maakte daarna zijn overstap naar Eindhoven in 1988. Bij PSV veroverde de verdediger snel een basisplaats. Zijn prestaties in de Eredivisie bleven niet onopgevallen. In 1990 werd hij opgeroepen voor het Nederlands Elftal waar hij in totaal twintig keer voor zou spelen, waaronder op het WK in 1994. Momenteel is Valckx terug bij zijn jeugdliefde als Manager Voetbal bij VVV-Venlo.

Warm hart
Valckx volgt beide clubs nog op de voet: “Ik kijk dagelijks naar het voetbalnieuws in Portugal en soms ook naar de wedstrijden. Uiteraard met een warm hart naar Sporting Lissabon. Ik voel me nog met beide clubs verbonden, het is bijzonder om Sporting in Nederland tegen mijn oude club te zien spelen. Ik zal vanavond ook zeker in het stadion zitten.”

‘Een 50/50-wedstrijd’
Het is moeilijk om te zeggen wie er gaat winnen, vindt Valckx. “Ik denk dat het een 50/50-wedstrijd wordt. Beide ploegen zijn heel actief geweest op de transfermarkt en hebben veel mutaties gehad. Ik heb een tijdje terug de wedstrijd van Sporting tegen Braga gekeken en je zag dat er nog wel werk aan de winkel was. Ook bij de Portugese supercup gingen ze 5-0 onderuit tegen Benfica. Ze zijn nog zoekende. Aan de andere kant heeft PSV ook een stroeve start gehad maar er zijn veel goede ontwikkelingen geweest in de laatste weken. Met name aan de bal doet PSV het goed, maar Portugese spelers raken niet zenuwachtig als ze de bal niet hebben. Wanneer ze wel aan de bal zijn kun je snel en aanvallend voetbal verwachten, dus het kan erg spannend worden.”

‘De messen zullen geslepen worden’
Volgens Valckx zijn Sporting Lissabon en PSV de twee grote favorieten uit de groep:  “Rosenborg is een sterke, fysieke ploeg, maar bij PSV zit meer kwaliteit. Ik denk dat het raar moet lopen willen PSV en Sporting niet allebei doorgaan.” De oud-verdediger heeft ook hoge verwachtingen van de topper tegen Ajax aanstaande zondag: “Het wordt heel spannend. Ik denk niet dat een van de teams met een grote overwinning naar huis zal gaan. De messen zullen geslepen worden. Ik verwacht veel strijd en veel goals.”

Prijzenkast
In 1992 vertrok Valckx na vier jaar bij PSV naar Sporting Lissabon, waar hij uiteindelijk het Portugese bekertoernooi won en in 1993 werd uitgeroepen tot speler van het jaar van de club. Hier blijft het niet bij in de prijzenkast van Valckx. Hij werd vijf keer kampioen van de Eredivisie, won drie keer de KNVB Beker en drie keer de Johan Cruijff Schaal, allemaal met PSV. In 1994 vertrok hij uit Portugal om terug te keren bij PSV waar hij in 2000 stopte met voetballen.