'Spurs laat weleens wat liggen, daar kan PSV zich aan vasthouden'

'Spurs laat weleens wat liggen, daar kan PSV zich aan vasthouden'
3 min

Winnen van Tottenham Hotspur in Londen: het lukte PSV in 2008. Destijds was de kwartfinale van de UEFA Cup het podium, nu het vierde groepsduel van de UEFA Champions League. Dirk Marcellis was negentien jaar oud indertijd en daarmee de jongste basisspeler in Eindhovense dienst. PSV.nl belde de voormalig rechtsback op voor een terug- en vooruitblik.

Marcellis, dertig jaar oud inmiddels, maakte begin september bekend te stoppen met voetballen. Aanhoudende knieklachten deden hem daartoe besluiten. De drievoudig Oranje-international werkt sindsdien als relatiebeheerder bij PEC Zwolle, de club waarvoor hij op 19 augustus 2018 zijn laatste wedstrijd speelde.

Stabiel
Wanneer Marcellis het heeft over het PSV van dit seizoen, valt regelmatig het woord stabiel. De oud-verdediger roemt met name de as, die volgens hem staat als een huis. “Dan heb ik het over Zoet, Schwaab, Viergever, Hendrix en De Jong. Dat zijn spelers die altijd een voldoende halen en heel vaak zelfs een goed. Ze verzaken nooit, dat vind ik de grootste kwaliteit van dit PSV. Tel daar de kwaliteiten van Lozano, Bergwijn, de aanvallende backs en de andere jongens bij op en je hebt een heel goed elftal. Ik vind ze het hele seizoen al erg stabiel.”

Europese top
De Champions League dan. Ondanks een serie goede wedstrijden waarin PSV van zich afbeet, staat de teller na drie duels op één punt. Dat geldt ook voor Tottenham Hotspur, dat vanwege een beter doelsaldo wel een plek hoger staat dan PSV. “Tottenham is tegenwoordig echt Europese top. In Eindhoven zag je hoe goed ze zijn.” Elf seizoenen geleden was Spurs een subtopper in Engeland. “Poeh, die wedstrijd, dan moet ik even graven. Wij speelden destijds op White Hart Lane op een werkelijk perfecte grasmat, dat is nu op Wembley wel anders. De sfeer daar was echt prachtig, het was echt een mooie uitwedstrijd. Moeilijk was het wel, maar we wonnen uiteindelijk zelfs door een goal van Farfán."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dirk Marcellis namens PEC Zwolle in actie tegen PSV Dirk Marcellis namens PEC Zwolle in actie tegen PSV

Gewoon gaan
Gemiddeld gezien heeft PSV de jongste ploeg van alle Champions League-deelnemers dit seizoen. De basisploeg van nu bevat veel begintwintigers, Marcellis was destijds zelfs pas negentien jaar oud. Zo’n groot stadion kan dan best wel indruk maken, maar volgens de Noord-Limburger zijn dat zaken waar je achteraf maar over na moet denken. “Niet nadenken, maar gewoon gaan. Het is een schitterende ervaring. Alles was top daar. De sfeer, het stadion, de mensen. Echt fantastisch. Het is een club die bekend staat om het aanvallende, frivole voetbal. Daar is vanuit heel Europa veel waardering voor.”

Kansen
Marcellis heeft goede hoop op een positieve afloop voor PSV in Londen. “Het is echt niet onmogelijk. Spurs laat ook nog weleens wat liggen. Dat zag je ook bij de wedstrijd in Eindhoven. Misschien had een echte topclub die wedstrijd wel gewonnen, zij spelen hem dan toch nog gelijk. Dat is iets waar PSV zich aan kan vasthouden.”