Schmidt blikt vooruit: 'De balans is nu beter'

Schmidt blikt vooruit: 'De balans is nu beter'
4 min
PSV1

Roger Schmidt staat aan de vooravond van zijn tweede seizoen bij PSV. De 54-jarige Hoofdcoach vertelt in Klosterpforte hoe zijn ploeg er voor staat, twee weken voor de belangrijke ontmoeting met Galatasaray.

Omgeving
Halverwege de middag arriveerde de spelersbus maandag bij het indrukwekkende complex Klosterpforte. Voor Schmidt is de omgeving geen verrassing. Hij kwam er in het verleden veel vaker en heeft PSV een jaar geleden weten te overtuigen om naar Duitsland af te reizen. “Ik ben hier al vaak geweest met verschillende teams. Alles is hier goed geregeld. De velden, het hotel en het eten: het is allemaal top. Het lijkt zelfs een beetje op De Herdgang, dus we voelen ons hier heel erg op ons gemak.”

Aanwinsten
Voor veel spelers zijn de trainingsvelden een stuk minder bekend. Joël Drommel, André Ramalho en Davy Pröpper waren er afgelopen seizoen bijvoorbeeld niet bij en dat geldt net zo goed voor Mario Götze, Eran Zahavi, Marco van Ginkel en Phillipp Mwene. Schmidt is tevreden dat zijn team al vroeg in het seizoen versterkt is. “We konden wel wat nieuwe energie in het team gebruiken. Tegelijkertijd zit er meer potentie in het team dat we vorig seizoen al bijeen hadden. Het ding is dat een eerste jaar met een nieuwe speelstijl, die door een gedeelte van de spelersgroep wel en door een ander deel nog niet beheerst wordt, altijd wat problemen oplevert. Ik denk dat we op dit moment een goede mix hebben. De balans is door de nieuwe aanwinsten beter dan afgelopen seizoen.”

Dat bleek vorig weekend tijdens het eerste oefenduel, dat PSV overtuigend won (6-2). “Op dit moment ben ik heel tevreden met het niveau van mijn team. De eerste trainingsweek in Eindhoven was erg goed. In de wedstrijd die we afgelopen zaterdag speelden (tegen RWD Molenbeek, red.) heb ik veel goede momenten van ons team gezien. Uiteraard waren er zaken die beter kunnen.”

Tactiek
Afgelopen seizoen vond er een kleine revolutie in het spelsysteem van PSV plaats. Het traditionele 4-3-3 (of 4-2-3-1) werd door Schmidt losgelaten en omgeturnd tot een 4-2-2-2-systeem. Het inslijpen van die tactiek ging met pieken en dalen. In de uitwedstrijden tegen FC Twente en sc Heerenveen overtuigde PSV voor rust. In de tweede helft zakte het niveau juist. “Ik denk dat we tactisch nog een stuk sterker kunnen worden. Met name in het teamspel. Zo kunnen we succesvoller zijn in balveroveringen. Dat ging afgelopen seizoen bij vlagen goed, maar bij vlagen ook helemaal niet. We waren niet stabiel. Dat moet echt beter om komend seizoen succesvol te kunnen zijn. Het gat met Ajax was groot. Te groot.”

Schmidt verklaart zijn formatie daarom niet heilig, maar wil daar nu nog niet van afstappen. “Ik wil dat we gedurende het seizoen tactisch flexibel zijn. Tegelijkertijd weet iedereen dat we er over twee weken al moeten staan. Daarom wil ik nu vooral doorgaan op de weg die we vorig seizoen zijn ingeslagen. Maar we staan altijd open voor nieuwe zaken en spelsystemen. Het enige wat voor mij onbespreekbaar is, is het veranderen van onze actieve manier van spelen. We blijven met een hoge intensiteit spelen, willen sterk zijn in de omschakeling en tegenstanders onder druk zetten. We zullen altijd proberen om op de helft van de tegenstander te spelen en zoveel mogelijk te scoren.”

Verrassingen
Wie dat vermoedelijk niet meer zal doen is Donyell Malen. Evenals Denzel Dumfries lijkt hij zich op te kunnen maken voor een transfer, al weet Schmidt dat niets zeker is in de voetballerij. “Er is een trend in het voetbal gaande dat de markt voor spelers pas laat op gang komt. Dat zag je afgelopen seizoen ook bij PSV. Ik focus me op de spelers die nu hier zijn.” Een opvallende is Maxi Romero, die in de nabijheid van de selectie herstelt van een zware blessure. “Hij kan nog altijd van grote waarde voor ons zijn. Dat hij vorig seizoen in de basis startte in één van onze belangrijkste kwalificatieduels in Europa, zegt voor mij genoeg. Ik denk dat hij nog altijd zijn potentie bij PSV kan waarmaken. We doen er alles aan om hem, net als het team, klaar te stomen voor het nieuwe seizoen.”