PSV sluit uitdagend seizoen af met kleine winst

Artikel
PSV sluit uitdagend seizoen af met kleine winst

PSV heeft voor het negende achtereenvolgende seizoen een positief resultaat behaald. Uit het vandaag gepubliceerde financieel jaarverslag blijkt het resultaat in boekjaar 2019-2020 na belasting € 1,6 miljoen. De impact van covid-19, waardoor onder andere de competities vroegtijdig werden stopgezet, heeft negatief bijgedragen aan dit resultaat.

Sportief
De uitschakeling in de voorronde van de UEFA Champions League heeft een grote impact gehad op de omzet, die met name als gevolg hiervan in vergelijking met seizoen 2018-2019 gedaald is met € 25 miljoen. Daarnaast zijn de operationele kosten in afgelopen boekjaar met ongeveer € 3 miljoen gestegen, onder meer vanwege mutaties die hebben plaatsgevonden in de technische staf en het opvangen van blessures in de spelersgroep.  

Covid-19
De financiële impact van covid-19 op de omzet bedraagt ongeveer € 7 miljoen. Dit komt met name door het stopzetten van de Eredivisie. PSV had daarin nog vijf thuiswedstrijden te spelen en heeft voor het missen daarvan tegemoetkoming aan rechthebbenden betaald. De impact hiervan is dankzij steun van supporters, partners en sponsoren relatief beperkt gebleven. Daarnaast zijn er diverse evenementen in het Philips Stadion door de covid-19-uitbraak afgelast, zoals de Groots met een Zachte G-concertreeks van Guus Meeuwis en interlands van het Nederlands elftal. De omzetdaling van € 7 miljoen wordt deels goedgemaakt door de NOW-regeling waarvoor PSV in aanmerking komt en een beperkte kostendaling als gevolg van het niet spelen van wedstrijden. 

Transfers
Door enkele grote transfers heeft PSV een netto verkoopresultaat van bijna € 47 miljoen gerealiseerd. De transfer van Hirving Lozano naar Napoli aan het begin van seizoen en de wintertransfer van Steven Bergwijn naar Tottenham Hotspur hebben in grote mate bijgedragen aan  dit resultaat. Door investeringen in de spelersselectie is er voor ruim € 25 miljoen afgeschreven op vergoedingssommen. Grootste aankopen in het seizoen 2019-2020 waren die van Timo Baumgartl, Ritsu Doan en Olivier Boscagli.  

Netto resultaat
Na aftrek van de rentelasten en de vennootschapsbelasting blijft een positief nettoresultaat over van €1,6 miljoen.

Verwachting 2020-2021
Het is nog erg vroeg en onzeker om een verwachting voor het seizoen 2020-2021 uit te spreken. De negatieve impact van covid-19 is groot en kan als gevolg van langdurig spelen zonder publiek nog groter worden. Daarnaast is het onduidelijk wat de gevolgen van de uitbraak op de transfermarkt gaan zijn.