'Plezier is het allerbelangrijkste’

'Plezier is het allerbelangrijkste’
4 min

Sam Lammers verdiende in tegenstelling tot sommige teamgenootjes pas op latere leeftijd een profcontract, maar maakte in tegenstelling tot diezelfde spelers vorig seizoen wel zijn eerste treffers als spits van PSV. Zes jonge PSV’ers vogelen uit hoe Lammers PSV 1 haalde.

Foto 
Met een nerveuze blik in de ogen worstelen Renzo Tytens, Enzo Geerts, Tim van den Heuvel (allen PSV O13), Sven Simons, Luc Netten en Chahid El Allachi (allen PSV O14), zich in één van de banken op het terras aan de profzijde van De Herdgang. Met open mond kijken ze naar de velden waar ze over enkele jaren zelf op hopen rond te lopen. Even verderop geeft Derrick Luckassen een interview aan het blad van de supportersvereniging van PSV. “Mogen we straks ook met hem op de foto?”, roept Chahid, de brutaalste van het zestal, vragend. “Maar eerst met Sam hoor”, zegt hij er snel achteraan. Begeleidster Kim van Lokven lacht en zegt een foto toe.

Ondertussen zet Lammers zich in een stoel aan de kop van de tafel. “Zullen we eerste een voorstelrondje doen?”, zegt Van Lokven. Lammers lacht nadat de jongens zich één voor één hebben voorgesteld. “Mooi mannen, wie trapt er af met de vragen?”

Hard werken   
Als iemand PSV-talenten kan vertellen hoe je het eerste van PSV haalt, is het Sam Lammers. Hij stond nooit echt te boek als de goaltjesdief van de PSV Jeugdopleiding, maar bereikte door hard te werken en een gouden tip van toenmalig jeugdtrainer Pascal Jansen, het huidig hoofd jeugdopleiding van PSV, wel PSV 1. “Hij maakte van mij weer een aanvaller, dat heeft een hoop voor mij betekend. Daarvoor speelde ik als middenvelder, maar de periode daar weer voor was ik ook aanvaller”, zegt Lammers.

Daarmee is één van de vragen van het zestal direct beantwoordt. Een combinatie van de juiste inzet, mentaliteit, kwaliteit en af en toe dat kleine beetje geluk, dat je door hard werken kunt afdwingen, is nodig om je te ontwikkelen tot speler van PSV. “Hoe voelt het om na al die jaren in de jeugd nu in PSV 1 te spelen”, bedenkt Tim van den Heuvel. “Hartstikke gaaf natuurlijk, daar droom je van. Jullie ook toch?” Het zestal knikt in koor. “Het was in het begin even onwerkelijk om tussen jongens te staan die je eigenlijk alleen van televisie kent. Maar het is één van de mooiste momenten uit mijn carrière tot nu toe.”

“Je mooiste?”, vraagt Enzo Geerts. Lammers denkt na. “Nou”, zegt hij. “Vorig jaar heb ik een Bronzen Stier gewonnen als periodetopscorer van de Jupiler League en grootste talent van de competitie. Ook dat was heel bijzonder.”

Sam Lammers juicht na een doelpunt voor Jong PSV in de Jupiler League Sam Lammers juicht na een doelpunt voor Jong PSV in de Jupiler League

Zidane
Eén van Lammers geheimen in de weg naar de top blijkt achter de tv of computer te liggen. “Ik had vroeger veel films thuis liggen van spelers, zoals Zinedine Zidane en Dennis Bergkamp”, verraadt de aanvaller na een opmerking van Luc Netten. “Dat waren mijn voorbeelden. De films van hen zette ik voordat ik wedstrijden moest spelen op en probeerde ik dan na te doen. Ook van Ruud van Nistelrooy, waaronder ik nu zelf train. Dat is wel heel gaaf natuurlijk.”

Sven Simons: “Wat is als spits belangrijk om op te trainen?” “Schieten uit alle hoeken, schieten vanuit alle standen. Dat is wat een spits goed moet kunnen. Van Nistelrooy legt mij daarnaast uit hoe je positie moet kiezen en hoe je slim kunt lopen om verdedigers af te leiden. Ook dat is heel belangrijk.”

“Heb je nooit aan je kwaliteiten getwijfeld?”, merkt Renzo Tytens ineens op. 
“Goede vraag”, zegt Lammers. “Ik denk dat iedereen betere maar ook mindere periodes in zijn carrière heeft. Als je als spits een tijdje niet scoort, zit je niet helemaal lekker in je vel. Juist dan is het belangrijk dat je niet aan jezelf twijfelt. Het kan altijd een keer tegenzitten, maar als gewoon vertrouwen houdt in je kwaliteiten kom je er bovenop. Dat is echt heel belangrijk.”

“En als ik jullie nog een tip mag geven is het dat je altijd heel veel plezier moet hebben dat je kunt voetballen. Ik denk dat jullie, net als ik zelf, zijn begonnen met voetballen omdat het je hobby was en nog steeds is. Dat moet je altijd houden. Ook buiten PSV. Blijf thuis voetballen met je vriendjes op straat.”