Opdracht PSV verandert niet

Artikel
Opdracht PSV verandert niet

Hoofdcoach Mark van Bommel acht zijn team volledig klaar voor het duel met Willem II. In Tilburg is de opdracht duidelijk, zoals dat al wedstrijden op rij is. “Wij moeten winnen. Zo simpel is het. Al weken”, aldus Van Bommel.

Concurrentie
Dinsdagavond won concurrent Ajax met 4-2 van Vitesse, waardoor PSV zich tegen Willem II geen puntenverlies kan veroorloven. Tegelijkertijd lijkt het doelsaldo, dat in het voordeel is van de Amsterdammers, geen issue meer. “Ajax is de favoriet nu”, beaamt Van Bommel. Lastig? “Nee dat is het niet. Wij moeten winnen, ongeacht wat Ajax doet. Dus of we nu voor, na of gelijktijdig met Ajax spelen, dat maakt niets uit.”

Van Bommel had het duel niet gezien, zei hij woensdagmiddag. “Ik kijk geen tv, alleen naar de teams waar we zelf nog tegen spelen. Dat zijn Willem II, AZ en Heracles Almelo. Daar hebben we nog enige invloed op. Op de wedstrijden van Ajax niet.”

Willem II lastig
In Tilburg, waar PSV donderdag om 20.45 uur aftrapt, wacht Van Bommels PSV een lastige tegenstander. Dat blijkt alleen al uit de statistieken van de laatste jaren met vorig jaar als absoluut dieptepunt. Destijds liep PSV tegen de grootste nederlaag in meer dan vijftig jaar tijd aan (5-0). “Willem II-uit is inderdaad een lastige wedstrijd voor ons. Vorig jaar was ik er zelf nog niet bij, maar een aantal spelers van ons wel. Dat het niet makkelijk wordt, is duidelijk. Het is een ploeg die al een seizoen lang min of meer hetzelfde speelt en daarmee hebben zij succes. Als je duidelijk bent, weet wat je wil, zie je dat terug op het veld.”

Eerder dit jaar won PSV nog met 6-1 van de Tilburgers, maar ook met dat duel kun je Willem II – PSV niet vergelijken volgens Van Bommel. “We hadden ons toen net gekwalificeerd voor de Champions League en zijn een half jaar verder. Volgens mij zegt dat genoeg.”

Ontwikkeling Gutiérrez  
Op het eind van het persgesprek kwamen ook de ontwikkelingen rond Érick Gutiérrez ter sprake. De Mexicaan werd afgelopen zondag luidkeels toegezongen door de PSV-aanhang en viel na een lange tijd zonder speelminuten weer in. Van Bommel: “Wij hebben een bepaald spelconcept waarin je heel specifieke dingen van spelers vraagt. Daar is hij naar op weg. Dat vind ik helemaal niet erg. Je moet hem die tijd juist gunnen. Hij komt binnen met een bepaald verwachtingspatroon en wordt beetje bij beetje beter. Aanvallend is hij sterk, maar hij heeft ook zelf aangegeven dat hij moeite heeft met het spelconcept zoals we dat in Nederland hebben. Het komt er wel uit hoor. Daar maak ik me echt geen zorgen over.  Het is een heel goede speler die in mijn ogen wat langer de tijd nodig heeft. Dat is toch helemaal niet erg?”

Bekijk ook