Obispo wil sterker terugkeren: ‘Maar nu wil ik winnen’

Artikel
Obispo wil sterker terugkeren: ‘Maar nu wil ik winnen’

Armando Obispo miste dit seizoen nog geen minuut bij Vitesse. De verdediger doorliep de gehele jeugdopleiding van PSV, maar wordt dit seizoen gehuurd door de Arnhemmers. Zondag staat hij voor de tweede keer in zijn prille loopbaan tegenover ‘zijn’ club.

Kind van de club
Op zesjarige leeftijd droeg hij het rood-witte shirt voor het eerst. Armando Obispo kan met zekerheid bestempeld worden als kind van de club. Samen met spelers als Cody Gakpo en Jordan Teze doorliep Obispo de gehele jeugdopleiding van PSV. Van de F1 tot en met Jong PSV, waar hij op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakt in het betaald voetbal. In een 3-2 overwinning op FC Dordrecht. Nog geen jaar later wordt hij benoemd tot aanvoerder van het elftal van toenmalig trainer Dennis Haar.

Ondanks interesse van verschillende clubs blijft Obispo PSV trouw en tekent hij in 2017 een nieuw contract dat hem tot medio 2021 aan de club verbindt. “Ik ben opgegroeid met de club, dus die keuze was niet moeilijk”, legt Obispo uit. Zijn debuut in het eerste elftal volgt al snel.

Armando Obispo als aanvoerder in de UEFA Youth League tegen FC Barcelona Armando Obispo als aanvoerder in de UEFA Youth League tegen FC Barcelona

Kansen
Twee maanden na zijn contractondertekening wordt Obispo overgeheveld naar PSV 1 en weer twee maanden later volgt zijn vuurdoop tijdens een 3-0 overwinning op VVV-Venlo, als vervanger van Nicolas Isimat-Mirin. Ondanks dat hij aan de deur klopt, blijven zijn kansen in het eerste elftal beperkt. Uiteindelijk komt Obispo tot twee officiële optredens in de hoofdmacht van PSV. Mede doordat het duo Schwaab-Viergever in het seizoen 2018-2019 goed draait. Een verhuur lijkt voorafgaand aan dit seizoen dan ook de beste optie voor zowel PSV als Obispo. “Op een zo hoog mogelijk niveau spelen, meedoen om plaatsing aan Europees voetbal”, Vitesse paste perfect in het plaatje waar Obispo zijn tijdelijke vervolgstap zag.

Ontwikkeling
“Spelen, minuten maken en ervaring opdoen”, is dit seizoen het devies voor de 20-jarige Obispo. Alles staat in het teken van zijn ontwikkeling. “Het is een leerzaam jaar en dat gaat met vallen en opstaan”, vertelt hij. Ondanks dat de verdediger dit seizoen nog geen minuut miste in de Eredivisie, blijft Obispo kritisch. “Er is altijd ruimte voor verbetering. Op alle vlakken eigenlijk wel”, klinkt het.

In 2018 vierde Obispo zijn eerste titel met generatiegenoot Cody Gakpo In 2018 vierde Obispo zijn eerste titel met generatiegenoot Cody Gakpo

Sterker terugkeren
Bij Vitesse doet hij er dit seizoen alles aan om beter te worden. Met als doel: “Komend seizoen sterker terugkeren met meer ervaring.” Obispo is vastberaden om uiteindelijk ook bij PSV te slagen. “Ik ben op de goede weg, maar nu focus ik me op Vitesse. Ik wil hier dit seizoen Europees voetbal halen”, vervolgt hij. Daar is de ploeg van trainer Edward Sturing hard naar op weg. Vitesse staat momenteel zesde, vier punten achter PSV. De vierde tot en met zevende plaats geeft recht op deelname aan play-offs voor de Europa League.  

Winnen
“Zondag gaan we voor de winst. Met Vitesse bedoel ik dan”, zegt Obispo met een lach. Voor de Boxtelnaar blijft het een speciale wedstrijd. “PSV is en blijft mijn club”, erkent hij. Waar de ploeg van Faber de afgelopen twee wedstrijden weer wist te winnen, was Vitesse vorige week met 4-2 te sterk voor Heerenveen. “Het wordt een interessante pot. Ik verwacht een goede wedstrijd”, zegt Obispo. Maar of hij gaat juichen als hij scoort? “Dat weet ik niet. Ik heb dit seizoen nog niet gescoord dus dat zien we dan wel”, besluit de verdediger.

Ruim een jaar later strijdt hij tegen Gakpo Ruim een jaar later strijdt hij tegen Gakpo