Negatief financieel resultaat door impact coronapandemie en timing transfers

Artikel
Negatief financieel resultaat door impact coronapandemie en timing transfers

PSV heeft voor het eerst in tien jaar een netto verlies gerealiseerd. Uit het vandaag gepubliceerde financieel jaarverslag blijkt het resultaat in boekjaar 2020-2021 na belasting €23,2 miljoen negatief. De impact van de coronapandemie heeft in grote mate bijgedragen aan dit resultaat.

Pandemie
De getroffen maatregelen vanwege de pandemie hebben financieel een enorme impact gehad. Ten opzichte van een regulier seizoen bedraagt de omzetdaling om en nabij de €25 miljoen. Gedurende vrijwel het gehele seizoen was er geen bedrijvigheid in het Philips Stadion. Grootschalige evenementen werden afgelast en wedstrijden werden uitsluitend zonder toeschouwers gespeeld. Dit had een negatieve invloed op bijna alle exploitaties van PSV. De omzetdaling wordt deels gecompenseerd door de NOW- en TVL-regeling van de Nederlandse overheid waarvoor PSV in aanmerking komt. Daarnaast heeft het niet terugvragen van seizoenkaartgelden door supporters en zakelijke relaties en de hogere Europese inkomsten er voor gezorgd dat de totale omzetdaling enigszins beperkt bleef. Deze elementen en het verlagen van kosten tijdens wedstrijden en evenementen hebben een aanzienlijk operationeel verlies voorkomen.

Transfers
De duidelijk aanwezige invloed van de uitbraak van de pandemie op de transfermarkt, heeft een grote invloed op de transferbalans van PSV. PSV realiseerde een netto resultaat vergoedingssommen van bijna €21 miljoen negatief. In de plannen van PSV was een grote transfer opgenomen in het boekjaar 2020-2021. De verkopen van Sam Lammers, Jeroen Zoet en Jorrit Hendrix waren echter onvoldoende om de afschrijvingskosten te compenseren en het gewenste resultaat vergoedingssommen te realiseren. De transfers van Donyell Malen, Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Mohamed Ihattaren en Joël Piroe zijn allemaal na sluiting van het boekjaar gerealiseerd en worden hierdoor pas meegenomen in het boekjaar 2021-2022.

Verwachting
De financiële verwachting voor het seizoen 2021-2022 is dat PSV opnieuw een negatief operationeel resultaat zal realiseren als gevolg de nog steeds aanwezige impact van de pandemie. Het verwachte transferresultaat is echter dusdanig positief dat er over seizoen 2021-2022 een netto winst wordt gerealiseerd.

Dank
PSV is tot slot veel dank verschuldigd aan haar supporters en zakelijke relaties die de club afgelopen seizoen zijn blijven volgen en ondersteunen, ook op financieel gebied. Dankzij hen en verschillende getroffen regelingen is het verlies niet nog hoger uitgevallen.

Heb je een vraag aan Jaap van Baar? Op deze pagina kun je tot en met dinsdag 12.00 uur jouw vraag achterlaten. Woensdag selecteren we er een aantal en geeft Jaap antwoord.

Bekijk ook