Lef en durf sleutelwoorden voor PSV

Artikel
Lef en durf sleutelwoorden voor PSV

Hoofdcoach Mark van Bommel weet wat PSV nodig heeft om zondag na de wedstrijd tegen Feyenoord met een zege terug naar Eindhoven te keren. ‘Als wij met lef en durf spelen maken we een grote kans een resultaat te halen.’

Vertrouwen en ervaring   
Dat zei Van Bommel vrijdagmiddag op De Herdgang. Daar sprak hij, op een drukbezochte persconferentie over de hectische weken die hij en PSV achter de rug hebben. “Alles heeft te maken met vertrouwen en ervaring”, betoogde Van Bommel. “Veel jongens maken nu pas voor het eerst mee dat ze week in week uit moeten winnen. En dat ze alles moeten doen om te winnen. Of dat ze bepaalde tegenslagen tijdens wedstrijden moeten overwinnen. Of herkennen wanneer je iets specifieks moet doen om het tempo te drukken. Dat leer je alleen maar door het zelf te ervaren. Laat duidelijk zijn dat ik me hier niet achter probeer te verschuilen. Ik maak dit als coach ook voor het eerst mee en ik moet hen daar zo goed mogelijk op voorbereiden. Ik heb het gevoel dat de spelers alles voor me willen doen. Anders was ik al lang weg geweest. Natuurlijk zijn er jongens die niet spelen teleurgesteld. Dat is maar goed ook, als je niet speelt móét je teleurgesteld zijn.”

Uitwedstrijden 
De afgelopen zes uitduels wist PSV niet te winnen en ook het trackrecord tegen Feyenoord is niet het allerbeste voor PSV. “Het wordt weer eens tijd”, zei Van Bommel doelend op een overwinning. “Ik wil me niet te veel op statistieken vastpinnen. We moeten daar met lef en durf naar toe. Uitstraling. Laten zien dat we kunnen voetballen zoals we willen. Of ik een zege eis? Als je iets eist, staat er een straf op als je het niet bereikt. Natuurlijk willen we zondag winnen, maar ik geloof niet zozeer in kreten als eisen. Voetbal gaat immers altijd alleen om winnen.”

Storm
Van Bommel werd ook gevraagd naar de speelwijze van de Rotterdammers, die al meermaals hebben laten zien PSV met agressief voetbal terug te kunnen drukken. “Dat gaat gebeuren, dat weet je. Feyenoord drukt altijd. Daar moet ik de jongens zo goed mogelijk op voorbereiden. Op welke manier? Dat heeft met momenten te maken. Details. Het winnen van een tweede bal of goed onder de druk uit voetballen. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer”, aldus Van Bommel die niet bezig is met zijn eigen toekomst. “Het enige dat ik kan doen is mijn spelers zo goed mogelijk voorbereiden. Met andere dingen ben ik niet bezig. Daar heb ik echt geen tijd voor.”

Michal Sadilek en Ritsu Doan zijn nog onzeker voor de clash in De Kuip. Hun inzet wordt van dag tot dag bekeken.