Kampioenswedstrijd | PSV O18 wint en heeft felbegeerde ticket UEFA Youth League in handen

Artikel
Kampioenswedstrijd | PSV O18 wint en heeft felbegeerde ticket UEFA Youth League in handen

Doordat PSV O18 en Ajax O18 het voor- en najaarskampioenschap hadden verdeeld, moest een allesbeslissende finale een landskampioen aanwijzen. Na een zinderende strafschoppenreeks trok PSV O18 aan het langste eind en werd de ticket voor de UEFA Youth League bemachtigd.

PSV O18 begon dominant aan de wedstrijd. Al snel volgde ook een aantal kansen. De grootse was voor Jullian Kwaaitaal. De buitenspeler kwam één op één met de keeper, maar die kon zijn schot keren. Daarna waren de Amsterdammers een aantal keer gevaarlijk dichtbij het doel van Kjell Peersman. Tot een schot kwamen de bezoekers in die fase niet.

Aan het einde van de eerste helft volgde er een enorme kans voor PSV O18. August Priske Flyer kon na een zorgvuldige reeks passen tot een schot komen. Hij zag zijn inzet voorlangs vliegen. De kampioenswedstrijd was dus nog doelpuntloos na 45 minuten.

Spectaculaire slotfase

Het begin van de tweede helft was er een van veel fysieke duels. Livano Comenencia stond met een sliding dan ook aan de basis van een enorme kans. Priske Flyer scoorde zelfs, maar volgens de grensrechter stond hij buitenspel. Ajax O18 kwam er eigenlijk nauwelijks uit en moest het hebben van twee afstandsschoten. De formatie van Theo Lucius bleef ondertussen jagen op de openingstreffer.

Een paar kleine kansen leidden niet tot een doelpunt en toen sloeg Ajax alsnog toe. In de 89e minuut komen de bezoekers op voorsprong via Rida Chahid. Het kampioenschap leek naar de Amsterdammers te gaan, totdat Kwaaitaal uithaalde. Snoeihard - en dat is zacht uitgedrukt - schoot hij de bal van 20 meter de kruising in. Daarmee was de wedstrijd aangewezen op een verlenging. 

Verlenging
In de eerste helft van de verlenging waren er nauwelijks kansen. Beide ploegen lijken enigszins moegestreden. PSV O18 kon zo nu en dan de bal aardig lang in de ploeg houden, maar rond de zestien ging het telkens mis. Arthur Piedfort kreeg in de slotfase nog een rode kaart nadat hij een uitbraak onreglementair tot een einde bracht. Strafschoppen moesten uitsluitsel geven. Het werd een zinderende penaltyreeks waarbij beide teams acht keer aan moesten leggen voordat Renzo Tytens de winnende binnenschoot.

Penalty’s

Ajax: Kalokoh - Jermoumi - Verschuren - Agougil - Boerhout | Banel - Vink - Gorter
PSV: Van Duiven
- Van den Heuvel - Simons - Comenencia - Kwaaitaal | Land - Rovers - Tytens

Peersman; Comenencia, (88’ Kuhn) Dagasan, Piedfort, Tytens; (116’ Rovers) Bars, Van Duiven, Van den Heuvel; (88’ Land) Priske Flyger, (90’ Simons) Uneken, Kwaaitaal.