‘Ik ben van zo ver gekomen, nu wil ik doorstoten ook’

Artikel
‘Ik ben van zo ver gekomen, nu wil ik doorstoten ook’

Op zijn dertiende zegt zijn jeugdtrainer al dat hij beter gaat worden dan Gullit. Dat Pablo Paulino Rosario profvoetballer gaat worden, stond voor iedereen al vroeg vast. Maar de weg daarnaartoe was er een met hobbels.

⏱ leestijd: 3 min


Armoede

Als dertienjarige kon Rosario kiezen uit de jeugdopleiding van iedere topclub in Nederland. Maar terwijl hij op het veld aan iedereen voorbij dribbelt, gaat het daarbuiten niet goed met Rosario. Zijn ouders, afkomstig van de Dominicaanse Republiek, zijn gescheiden. De kleine Pablo woont met zijn drie broers en vier zussen bij zijn moeder. Er is lekkage en de elektriciteit valt regelmatig uit. Geld om daar iets aan te doen is er niet. Eten is belangrijker.

Het is een jeugd die Rosario heeft gevormd, kan hij nu zeggen. “Ik ben sneller volwassen geworden. Je moet veel zelf doen en er is niet altijd iemand om op terug te vallen. Er zijn namelijk nog zeven anderen die allemaal aandacht nodig hebben. Daarom heb ik ook heel veel respect voor mijn broertjes en zusjes. De mensen zien alleen mijn verhaal, maar zij hebben het net zo moeilijk gehad.”

Trots
Terugkijken op zijn lastige jeugd vindt Rosario niet moeilijk. Hij is er zelfs trots op. “Het maakt me tot degene die ik nu ben. Ik ben er mentaal sterk van geworden. Dat was ik toen ook al, daar kijk ik nu echt van op. Het was een situatie waarin je normaal gesproken zou breken. Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom. En dat maakt me ook sterker om nog meer te bereiken en nog beter te presteren. Ik ben van zo ver gekomen, nu ik hier ben wil ik doorstoten ook. Het geeft me motivatie.”

'Ik ben er mentaal sterk van geworden, het was een situatie waarin je normaal gesproken zou breken'

Nu, op zijn twintigste, heeft Rosario al voor de gehele traditionele top drie hebben gespeeld. Als elfjarige speelt Rosario kort voor Feyenoord. In Rotterdam willen ze de reiskosten van de Amsterdammer echter niet vergoeden, waarna zijn vader hem terughaalt. De kleine Rosario gaat spelen bij de Amsterdamse amateurclub DWS. Hij valt meteen op en Ajax en PSV willen hem. Ook Feyenoord probeert het weer.

Met een reden zo gegaan
Hoewel Rosario een voorkeur heeft voor PSV en de rust op De Herdgang, ziet hij een gastgezin in Eindhoven, ver weg van zijn familie in Amsterdam, niet zitten. Het wordt toch Ajax. Na vier jaar Ajax wordt hij weggestuurd. Het lijkt voorbij, maar via Almere City vecht hij zich terug. En dan klopt afgelopen zomer na twee jaar in Almere opeens PSV weer aan. “Toen ik hoorde van de interesse van PSV, wist ik het meteen: nu moet ik die kans pakken. Het is extra mooi dat ik hier nu alsnog zit. Het is met een reden zo gegaan, denk ik.”

Het volledige verhaal van Pablo Rosario lees je in het nieuwe PSV Magazine. Seizoen Club Cardhouders ontvangen het blad gratis. Het magazine is tevens te koop in de boekhandel en (online) bij de PSV FANstore.

In het magazine vertelt Rosario over zijn jeugd en eerste halfjaar bij PSV In het magazine vertelt Rosario over zijn jeugd en eerste halfjaar bij PSV

Bekijk ook