‘Het wordt helemaal niets dit seizoen’

Artikel
‘Het wordt helemaal niets dit seizoen’

“Het landskampioenschap hebben we destijds heel sober gevierd. We hadden allemaal het idee dat er nog iets moois aankwam.” Dat Hans van Breukelen deze woorden in de mond neemt bij een terugblik op de laatste maanden van 1988 kan niemand in de zomer daarvoor bevroeden. Na een dramatische voorbereiding houdt niemand rekening met PSV. Zelfs de spelers niet.

De dramatische voorbereiding van 1987-1988

Met hangende schouders sjokt Søren Lerby begin augustus door de hal van een Engels hotel in Manchester. “Het wordt helemaal niets dit seizoen, klote”, mompelt de Deen, sinds enkele weken PSV’er, volgens toenmalig trainer Guus Hiddink. PSV heeft zojuist met 3-1 verloren van Manchester City in een voorbereidingstoernooi in de Engelse industriestad. Eerder op datzelfde toernooi was het Braziliaanse Atlético Mineiro met dezelfde cijfers te sterk voor de equipe van Hiddink.

Amateurclubs uit de regio worden nog wel door PSV verslagen, maar ook oefenwedstrijden tegen Club Brugge en RSC Anderlecht – de één voor het toernooi in Engeland, de ander er kort na – leveren geen zege op. Paars-Wit houdt PSV op een gelijkspel (1-1) en Club Brugge wint zelfs (1-0). PSV neemt eerder die zomer afscheid van Ruud Gullit, de man die PSV – zo is de opinie destijds – in 1986 de eerste titel in acht jaar schenkt en een jaar later opnieuw kampioen maakt. Ook René van der Gijp – goed voor twintig treffers in zijn laatste seizoen – vertrekt die zomer. Om de selectie te versterken probeert PSV Frank Rijkaard te contracteren en op technisch vlak flirt de directie met bondscoach Rinus Michels. Beide beoogde versterkingen blijven uit. Wel komen Hans Gillhaus, Wim Kieft, Anton Janssen en de eerder genoemde Lerby naar Eindhoven.

Voorbereiding PSV op seizoen 1987-1988
DSV ST.Anthonis - PSV: 0-12
Club Burgge - PSV: 1-0
West Ham United - PSV: 0-4
Bevelanders - PSV: 1-8
Valkenswaard - PSV: 0-15
Stormvogels - PSV: 0-8
Willem II - PSV: 1-2
Atlético Mineiro - PSV: 3-1
Manchester City - PSV: 3-1

PSV - RSC Anderlecht: 1-1
KV Mechelen - PSV: 1-2


De rumoerige zomer vertaalt zich naar het veld. “Alles was fout, vond Lerby in Manchester”, vertelt Hiddink. “En dat klopte ook wel, want het was heel slecht.” “Toen we vierde van de vier waren geworden zaten we ’s nachts in de bar met een mannetje of zeven á acht te praten om te kijken hoe we uit deze impasse konden komen”, herinnert Van Breukelen zich, die samen met Hiddink rond de eeuwwisseling terugblikt op het gloriejaar van PSV. “We scholden elkaar verrot, maar met de intentie de ploeg beter te maken.” Verbetering die komt, uitgerekend in de laatste 45 minuten van de voorbereiding.

Van Breukelen: “Bij rust, tijdens de laatste oefenwedstrijd voor de competitie tegen KV Mechelen stonden we met 1-0 achter. We besloten één accent te wijzigen. Gillhaus kwam in de ploeg in plaats van Thoresen, wat zorgde voor een accentverandering op het middenveld. We wonnen met 2-1. Dat bleek later de basis voor een karrevracht aan overwinningen.”

Tegen KV Mechelen legde PSV de basis voor het successeizoen Tegen KV Mechelen legde PSV de basis voor het successeizoen