Het mag weer, maar met restricties

Het mag weer, maar met restricties
3 min
PSV1

Omkleden in de kantine, niet meer dan zes spelers tegelijkertijd op het veld en constant anderhalve meter afstand. Met behoorlijk wat restricties hervatte de selectie van PSV maandag de training. ‘Fijn om die lachende gezichten weer te zien.’

Vooruitzicht   
Geen spannende apotheose van het seizoen in het vooruitzicht, maar fit blijven om op een zo sterk mogelijke manier aan de voorbereiding op een nieuw seizoen vol vraagtekens te beginnen. In groepen van vijf á zes spelers betrad de selectie van PSV maandag met zo ongeveer die gedachte in het achterhoofd het trainingsveld van De Herdgang. Protocollen en richtlijnen zijn tot half juni sleutelwoorden bij PSV. Maar toch: “Het was heerlijk om weer op het veld te staan moet ik zeggen”, zei Dumfries met een lach op zijn gezicht. “Ook om de jongens weer even te zien en bij te praten. Natuurlijk op afstand hè.”

Bijzaak
Het is voorlopig niet anders. Douchen? Dat moet thuis. Ruimte voor een gezamenlijke lunch is er niet. Tactiek? Vergeet het maar. Veiligheid en gezondheid gaan voorop. Het is nog onduidelijk hoe en wanneer er meer kan. Daarvoor volgt PSV de richtlijnen van de overheid, dat zich laat adviseren door het RIVM. “Er is een heel protocol voor ons opgesteld, bij binnenkomst al. Heel goed vind ik dat”, aldus de reserve-aanvoerder, die in maart het laatste doelpunt van een even bijzonder als vreemd Eredivisie-seizoen maakte. “Het voelt nog steeds wel een beetje onwerkelijk”, vindt Dumfries. “Maar ik ga niet klagen dat we nu niet kunnen voetballen. Het is verschrikkelijk om te zien wat er allemaal gebeurt. Er zijn veel belangrijkere dingen dan voetbal nu, dat is maar bijzaak.”

Denzel Dumfries maandagmiddag op gepaste afstand van verslaggevers van PSV TV Denzel Dumfries maandagmiddag op gepaste afstand van verslaggevers van PSV TV

Faber
Die woorden onderschrijft Ernest Faber. “We mogen de wei weer in en dat geeft energie”, vat hij het gevoel daarbij samen. “De lachende gezichten, fijn om die ook weer te zien.” Hetzelfde is echter niets meer voor de ploeg die de laatste weken van het afgebroken seizoen met een opmars bezig was. “Eigen flesjes, zo min mogelijk trainers op het veld, zowel binnen als buiten ver uit elkaar zijn en zoveel mogelijk handen wassen”, somt Faber de maatregelen voor hem en zijn selectie op. “Het is een uur op het veld en dan zo snel als mogelijk in de auto en naar huis. Een half uur later komt de volgende groep en zo gaan we van ’s ochtends tot een uur of vier in de middag door.”

Schmidt
Op- en afbouwen tegelijk. “Zie het maar als de laatste fase van een hersteltraining”, zegt Faber, die na 15 juni – als de spelers vakantie krijgen – plaatsmaakt voor Roger Schmidt. De Duitser begint zelf uiteraard pas op 20 juli aan zijn termijn als hoofdcoach van PSV. Hoe de wereld er dan uitziet? “We hopen dat de regels wat versoepelen en we binnenkort al de groepstraining kunnen hervatten”, zegt Faber. Maar of dat kan voor Schmidt begint? Dat kan of durft nog niemand te zeggen.

Ernest Faber staat nog tot en met 15 juni voor de groep Ernest Faber staat nog tot en met 15 juni voor de groep