Götze blikt vooruit: ‘Tien maanden focussen is onze grootste uitdaging’

Artikel
Götze blikt vooruit: ‘Tien maanden focussen is onze grootste uitdaging’

PSV opent morgen (woensdag) het seizoen in het Philips Stadion met een thuiswedstrijd tegen PAOK FC. Voor Mario Götze zal het de eerste keer zijn dat hij een goed gevuld PSV-stadion treft. Aan de vooravond daarvan vertelt hij over zijn verblijf in Eindhoven. ‘De keuze voor PSV is de juiste gebleken.’

Troetelkind  
‘Mario, Mario, Mariooo!’ Zijn naam kwam gretig uit de kelen van de Duitse toeschouwers na afloop van VfL Osnabrück - PSV. Het is deze 13e juli op de kop af zeven jaar geleden dat Götze Duitsland naar de wereldtitel schoot. In Nederland willen we nog weleens grapjes maken over het feit dat er een wereldkampioen in de Eredivisie speelt, maar in zijn vaderland is het respect groot. Götze is jaren na dato nog altijd enorm populair dankzij die ene treffer tegen Argentinië. Hij lijkt voor altijd het troetelkind van de natie te blijven. “Ik voel me goed hoor”, zegt Götze lachend.

Voorbereiding  
De 29-jarige spelverdeler was afgelopen week voor het eerst sinds zijn tienerjaren weer in Klosterpforte en zag dat als iets positiefs. Vorig seizoen bestond zijn voorbereiding uit trainen met een personal coach. Hij moest de motivatie om fit te blijven uit zichzelf halen. Nu heeft hij een complete staf en medespelers rond hem. “Een voorbereiding als deze is belangrijk”, zegt Götze. “Veel trainen en aan details werken is noodzakelijk om een goed team te vormen. Ik ben zelf helemaal fit, voel me goed en kijk uit naar de start van het seizoen.”

Doelstelling
Een seizoen waarin hij om de prijzen wil spelen en maar wat graag zijn rentree in de UEFA Champions League wil maken. “Zeker gezien de situatie met Covid en allerlei randzaken vind ik dat we het vorig seizoen niet slecht hebben gedaan”, zegt Götze om daar direct aan toe te voegen dat het nog stukken beter kan. “Vorig jaar speelden we Europees en dat was belangrijk voor me. Maar ik heb natuurlijk veel vaker ook in de Champions League gespeeld en dat is voor dit seizoen echt een doel. Daarnaast kunnen we prijzen gaan winnen.”

Leren  
“Het was voor mij het eerste jaar buiten Duitsland. Een nieuwe uitdaging, een nieuw hoofdstuk in mijn carrière en mijn leven. Ik heb daar veel van geleerd. Niet in de laatste plaats omdat ik recent vader ben geworden. Dat plaatst heel wat zaken in een nieuw perspectief”, vervolgt Götze. “Achteraf is de keuze voor PSV de juiste gebleken. Ik heb niet over een tussentijds vertrek nagedacht. Mijn hoofd is bij de aankomende wedstrijden. Zoals iedereen weet zijn die ontzettend belangrijk voor de club. Als individu moet je je dat óók realiseren. Details gaan de wedstrijd beslissen. Die wetenschap moeten wij serieus nemen. In het hele proces naar de wedstrijd moet je maximaal presteren.”

Leading by example  
Dat moet PSV uiteindelijk tien maanden lang als het de arbeid die het afgelopen week heeft geleverd wil omzetten in eremetaal. Juist daarin ligt een cruciale rol voor de groep ervaren spelers, waar Götze onderdeel van is. “Tien maanden lang focus houden, is komend seizoen de grootste uitdaging”, weet Götze. “Ik wil iedereen die dat nog niet heeft meegemaakt laten zien hoe ik werk en zaken benader. Na een jaar of drie á vier als profvoetballer merkte ik dat topsporter zijn niet alleen iets is van trainingen doen. Het is een lifestyle, waarbij je dagelijks aan jezelf moet werken. Je moet bezig zijn met slaap, je voeding en manier van trainen. Ik hoop het voorbeeld te zijn dat anderen helpt in hun carrière.”

Bekijk ook