Gerbrands: ‘Trots dat we dit nieuws zo kunnen delen’

Gerbrands: ‘Trots dat we dit nieuws zo kunnen delen’
4 min
PSV1

Algemeen Directeur Toon Gerbrands maakte maandagochtend bekend na dit seizoen te stoppen bij PSV. Gerbrands licht uitgebreid toe waarom hij vertrekt.

Je hebt veel PSV’ers verrast maandagochtend. Waarom maak je het nieuws nu bekend?   
“Marcel Brands heeft gisteravond om 21.00 uur zijn handtekening gezet en daarmee bevestigd dat hij mij opvolgt als Algemeen Directeur van PSV. Dat is het moment om het nieuws snel wereldkundig te maken. Er was ons veel aan gelegen dat eerst intern met het gehele personeel te delen. Ik ben blij dat dit gelukt is. Het is binnenskamers gebleven zonder tussenkomst van het geruchtencircuit. Dat is me veel waard.”

Kun je uitleggen hoe deze beslissing tot stand is gekomen?
“Bij PSV is er voortdurend contact tussen bestuur en de Raad van Commissarissen. Dat is onderdeel van onze prestatiecultuur. De eerste keer dat ik op informele wijze met Robert van der Wallen (Voorzitter Raad van Commissarissen, red.) sprak over de toekomst van de dagelijkse leiding van PSV was in november in Monaco. Destijds hebben we met elkaar afgesproken om onze ogen niet te sluiten voor kansen. In januari bleek Marcel Brands beschikbaar voor een nieuwe rol bij PSV. Marcel is een topper, ik ken hem heel goed en ben ervan overtuigd dat er met hem hier mooie dingen zullen gebeuren. Als je de kans krijgt om zo iemand binnen te halen, moet je dat als club doen.”

In 2019 verlengde je je contract bij PSV tot 2025. Waarom kies je er nu voor de club te verlaten?
“Het belang van PSV staat voorop en deze unieke mogelijkheid doet zich nu voor. PSV moet die kans aangrijpen. Marcel, ik en de RvC hebben hier vanaf het begin open over gecommuniceerd en stonden er direct hetzelfde in.”

Hoe is dit voor jou persoonlijk?
“De afgelopen acht jaar heb ik in iedere beslissing die ik moest nemen PSV op één gezet. Dat geldt ook voor mijn positie als Algemeen Directeur. Toen ik hier kwam, zijn er een aantal doelstellingen geformuleerd. Er was een schuld van vijftig miljoen die weggewerkt moest worden en PSV was zeven jaar op een rij geen kampioen geworden. We wilden samen per twee jaar één titel winnen. Als we dit jaar kampioen worden, is dat volledig gelukt.”

Waarom wacht PSV niet tot na het seizoen om dit nieuws kenbaar te maken?
“Ik ben erg trots dat we dit op deze manier met iedereen kunnen delen. Dit is een wereld van lekken en elkaar beschadigen. Dat is niet gebeurd. Wij hebben met elkaar in alle openheid gesproken over de toekomst van PSV en de beslissingen die daarvoor genomen moeten worden. Dat is in het voetbal redelijk uniek. De club belandt deze zomer in een nieuwe fase waarin een nieuwe Hoofdcoach aangesteld moet worden. Daarvoor moet je een commitment met elkaar aangaan. Het is goed dat Marcel Brands, John de Jong en de overige directieleden deze beslissing samen kunnen nemen en in alle openheid met kandidaten kunnen praten.”

Hoe gaat de rest van jouw seizoen er uitzien?
“Dit is het enige interview dat ik over mijn vertrek geef. Vanaf 15 mei ben ik weer beschikbaar om op verzoeken in te gaan. Geen dag eerder. Tot dan focus ik me volledig op het winnen van prijzen met PSV.”