Gerbrands: 'Aanpakken zonder aanziens des persoon'

Artikel
Gerbrands: 'Aanpakken zonder aanziens des persoon'

De bezoekers die zich rondom en tijdens de wedstrijd PSV - Feyenoord van afgelopen zaterdag schuldig hebben gemaakt aan wangedrag, kunnen op sancties rekenen. “En dat doen we altijd consequent en altijd zonder aanziens des persoons”, stelt algemeen directeur Toon Gerbrands. “Onacceptabel gedrag van supporters, van zowel de gasten als van onze eigen fans, tolereren wij nooit.”

Vuurwerk
De strijd om de Johan Cruijff Schaal werd afgelopen zaterdag al na enkele minuten gestaakt, omdat er vanuit het vak van de Feyenoord-supporters vuurwerk op het veld werd gegooid. “De daders staan op video en de beelden worden met Feyenoord gedeeld”, legt Toon Gerbrands de vervolgprocedure uit. “Alleen zijn wij als PSV in dit geval niet in de lead, dat zijn Feyenoord en de KNVB”, aldus Gerbrands. “Wij leveren de beelden aan, Feyenoord en de KNVB moeten actie ondernemen. Eventueel met behulp van justitie. Zo werkt het. Vorig jaar hebben we tijdens de kampioenswedstrijd tegen Ajax een incident in het Ajax-vak gehad. Er werd brand gesticht. Wij hebben de beelden doorgezet en inmiddels zijn de daders door justitie opgespoord en is er een juridische procedure gestart om ze te berechten. Dit is vergelijkbaar met de aanpak van een eerder rookbomincident in het Philips Stadion, toen enkele van onze eigen fans met vuurwerk een grens overschreden. In oktober moeten zij zich verantwoorden bij de rechter. Het beleid van PSV is om hier consequent en duidelijk tegen op te treden. Niemand mag er mee weg komen.”

Experiment

Op social media verscheen zaterdagavond een filmpje waarin zichtbaar was hoe een steward twee kinderen vroeg om hun Feyenoord-shirt binnenste buiten te keren. “Het is natuurlijk ten eerste vreselijk dat we dit soort verzoeken moeten doen. Je kunt kinderen niet uitleggen waarom zoiets moet”, zegt Gerbrands. “Maar natuurlijk werd de vraag niet voor niets gesteld. De afdeling veiligheid maakt samen met de politie voortdurend afwegingen en instrueert vervolgens de stewards. Omdat er sprake was een experiment met een groot uitvak, maar ook meerdere vakken waar PSV'ers en Feyenoorders samen zaten, moest er soms een naar, maar noodzakelijk advies worden gegeven. Dit voorbeeld valt in die categorie. Wij balen daar ook van, dat dit blijkbaar in Nederland nog nodig is. De steward heeft veel over zich heen gekregen, maar zij deed slechts haar werk met de vooraf verstrekte instructies.”

Schandalig

PSV werd de voorbije dagen ook geconfronteerd met meldingen van diverse andere vreselijke gebeurtenissen. “Er is na de wedstrijd zelfs een klap uitgedeeld aan een verstandelijk beperkte jongeman die voor Feyenoord juichte. Te schandalig voor woorden. Het absolute dieptepunt”, vervolgt Gerbrands. “Gelukkig is de dader door personeel van PSV gepakt en overgedragen aan de politie. Er is aangifte gedaan en er zijn getuigen. Dat zijn de voorwaarden om keihard op te kunnen treden. Wij gaan er van uit dat hij zich bij de rechter moet verantwoorden.”

Evalueren

Ondanks vele voorzorgsmaatregelen en nauwlettende monitoring voor, tijdens en na de wedstrijd, is er geen sprake van een soepel verlopen avond. “Dat moge duidelijk zijn. We gaan dit experiment, waarbij wij extra plaatsen hebben aangeboden aan onze tegenstander, met alle betrokkenen evalueren en zullen dan besluiten of het voor herhaling vatbaar is en onder welke voorwaarden. Wij zullen ons standpunt binnenkort hierover bekend maken”, aldus Gerbrands.