‘FC Basel wordt wat onderschat’

Artikel
‘FC Basel wordt wat onderschat’

Na een voorbereiding van een krappe maand moet PSV er dinsdagavond staan tegen FC Basel. De Zwitserse nummer twee is de eerste (flinke) horde op weg naar mogelijk de groepsfase van de UEFA Champions League. Een horde waar Mark van Bommel flink voor op zijn hoede is: ‘Zij hebben de groepsfase van de Champions League vaker overleefd dan PSV.’

Onderschat
Dat zei de hoofdcoach in zijn vooruitblik naar de wedstrijd in Q2 van de Champions League in het Philips Stadion. “Ik denk dat het een heel moeilijke tegenstander is die wat wordt onderschat in Nederland”, opende Van Bommel zijn verhaal. “Zij hebben de groepsfase van de Champions League vaker overleefd dan PSV en zijn zeker in hun eigen stadion heel lastig te verslaan. Daarnaast komen ze de afgelopen jaren ook met regelmaat ver in de Europa League.”

Zware kluif 
Het afgelopen jaar vormt een uitzondering op die regel. Met een tweede plaats en vroegtijdige uitschakeling in Europa stelde FC Basel teleur in eigen land. “Persoonlijk heb ik ze vorig jaar minder gevolgd”, zei Van Bommel. “Daarvoor was ik te druk met mijn eigen team.” De hoofdcoach denkt echter niet dat door één offyear de goede resultaten van Basel plots tot het verleden behoren. “Het wordt absoluut een zware kluif voor ons en dat zit hem in twee dingen. We hebben nog niet heel veel wedstrijden gespeeld en het is een moeilijke tegenstander.”

Perspectief
Het perspectief van PSV verschilt behoorlijk met dat uit Van Bommels debuutjaar, vorig seizoen. Toen speelde PSV met een grotendeels vernieuwd team en pas eind augustus om Champions League-kwalificatie. Het PSV van nu mist weliswaar Luuk de Jong, Daniel Schwaab en Angeliño in vergelijking met vorig seizoen, maar ziet er verder niet eens zo gek veel anders uit. Niet in spelers, maar ook niet in tactiek en zeker dat laatste was vorig jaar wel het geval. “Ik denk dat we wel wat verder zijn dan toen”, zei Van Bommel dan ook. “In Borisov (waar PSV zijn eerste wedstrijd tegen BATE speelde, red.) leek het alsof we onder stroom stonden. Gelukkig konden we terugkomen van een achterstand. Die leermomenten hebben de spelers van nu bijna allemaal al gehad. Dat maakt dat ze beter kunnen anticiperen op belangen, ons spel en spelsituaties”, aldus de coach.

Klaar voor, maar niet eenvoudig
Toch viel de voorbereiding in resultaat dit seizoen wat tegen. Zeker als je het vergelijkt met afgelopen jaar, waarin gerenommeerde ploegen als Valencia en Galatasaray door PSV werden verslagen. Daar staat een zege op Aris FC en nederlaag tegen VfL Wolfsburg tegenover. “In oefenwedstrijden konden we wat dingen proberen om het team beter te laten functioneren”, counterde Van Bommel. “Daar ben ik altijd mee bezig. We willen verbeteren en ontwikkelen. Als het team goed functioneert, kan een individu uitblinken. We wisten van te voren dat we er snel moesten staan. We zijn er klaar voor, maar eenvoudig wordt het zeker niet.”