Eredivisietrein dendert door: 'Veel duels alleen maar leuk'

Eredivisietrein dendert door: 'Veel duels alleen maar leuk'
3 min

Opnieuw moet PSV zich snel na afloop van de ene wedstrijd voorbereiden op de volgende. Drie dagen na Ajax komt FC Groningen naar het Philips Stadion. Drukte dus en weinig ruimte om tactisch te trainen ‘Maar’, zegt Mark van Bommel ‘ook als trainer staat wedstrijden spelen op nummer één’.

Terugkomen
Dat zei de hoofdcoach dinsdagmiddag na afloop van de training op PSV Campus De Herdgang. Op het persgesprek dat daar plaatsvond ging het nog even kort over het duel met Ajax, waarin PSV zich niet voor het eerst dit seizoen terug knokte van een achterstand.In de fase waarin we zitten, met heel veel wedstrijden, vond ik het knap dat we weer terugkwamen”, aldus de trainer van PSV.

Dat kwam onder meer door een tactische wissel die Van Bommel toepaste. Door het inbrengen van Cody Gakpo speelde PSV wat aanvallender en forceerde de ploeg een gelijkspel. “Als plan A niet werkt of de tegenstander bedenkt iets, moet je als trainer iets kunnen verzinnen om de wedstrijd om te draaien”, legde Van Bommel de wijziging uit. “Dat vind ik heel erg leuk om te doen, maar toch vooral als we aan de goede kant van de score zitten.”

Wisselingen
PSV speelt eigenlijk pas sinds begin deze maand in een redelijk vaste samenstelling. Tegen Sporting Lissabon en Ajax wijzigde Van Bommel zijn team daarom ook nauwelijks, maar dat zou met het oog op de derde wedstrijd in zes dagen tijd woensdag zomaar kunnen veranderen. “Ik kan wisselen, maar ik kan het elftal ook laten staan”, zei Van Bommel met een veelzeggende lach. “We bekijken het altijd van wedstrijd tot wedstrijd. Dat doen we op basis van data, op fitheid, op tegenstander. Je hebt allerlei hulpmiddelen, maar daar moet je ook weer niet te veel vanuit gaan.”

Met Ibrahim Afellay en Ryan Thomas heeft de coach er extra’s opties bijgekregen. Het tweetal zat afgelopen zondag voor het eerst dit seizoen op de bank en dienen zich nadrukkelijk aan. “Zij maken stappen”, aldus Van Bommel. “Ryan hele grote en ook Ibi maakt veel stapjes. Ik ben blij om te zien met wat voor plezier ze op het veld staan.”

Niet makkelijk
Tot slot FC Groningen dat vooralsnog de helft van het aantal punt van PSV verzamelde. “Groningen is geen makkelijke tegenstander”, weet Van Bommel. “Zij spelen leuk voetbal met veel druk naar voren. Daarnaast verdedigen ze in een ander systeem dan waarin ze aanvallen. Een gevarieerd team en dat maakt de wedstrijd op voorhand leuk om te spelen.”