Een week van uitersten voor Robbin Ruiter

Artikel
Een week van uitersten voor Robbin Ruiter

Vlak voor de aftrap van de wedstrijd Rosenborg - PSV haakte Jeroen Zoet geblesseerd af. Het was Robbin Ruiter die plotseling onder de lat verscheen. De Volendamse doelman maakte op stel en sprong zijn officiële PSV-debuut.

Wisselvallige week
Ruiter begon zijn carrière bij FC Volendam. Na een succesvolle periode maakte hij de overstap naar FC Utrecht en later naar het Engelse Sunderland. Deze zomer kwam hij transfervrij naar PSV waar hij inmiddels zijn eerste wedstrijden onder de lat heeft gestaan.

De afgelopen week was op zijn zachtst gezegd wisselvallig te noemen voor Ruiter. “Voor mij persoonlijk was het een fantastisch mooie week. Ik heb mijn debuut mogen maken voor PSV en daarna ook gelijk in de competitie mogen spelen. Maar toch overheerst het overlijden van de vader van Mohamed Ihattaren. Dat heeft een grote impact op het team. Mo ligt ontzettend goed in de groep en hij is nog zo jong. Als je dan je vader verliest, dat komt ontzettend hard aan.”

Voor de wedstrijd tegen VVV-Venlo was er een minuut stilte voor de vader van Mo en achteraf had de spelersgroep een spandoek voor hem klaarstaan. “Mo stay strong” was de boodschap van de PSV-selectie. “Dat was wel een kippenvelmomentje. We hoorden het nieuws zondagochtend en dat was wel een shock voor iedereen”, vertelt Ruiter.

Debuut
Ruiter heeft het doel van PSV inmiddels twee wedstrijden verdedigd en beide wedstrijden hadden dezelfde eindstand, vier doelpunten voor PSV en eentje voor de tegenstander. “Mijn debuut maken is absoluut een hoogtepunt voor mij deze maand”, zegt Ruiter enthousiast. Een kwartier voor de aftrap tegen Rosenborg was zijn moment dan daar. Het debuut stond voor de deur. “De omstandigheden waren niet ideaal maar in dat kwartiertje had ik geen tijd om me druk te maken. Ik moest daar staan.”

“Hoe meer wedstrijden je speelt hoe meer ritme je krijgt”, vervolgt Ruiter. “Alle wedstrijden die ik kan spelen zijn meer dan welkom, dit zijn de momenten waar je het voor doet als keeper. Als Jeroen Zoet fit is tegen FC Utrecht zal hij gewoon starten. Zo niet zou het voor mij natuurlijk een fantastisch affiche zijn om te spelen tegen mijn oude club.” 

Eerste Divisie
Jong PSV speelde afgelopen speelronde tegen FC Volendam, de club waar Ruiter groot is geworden. “Ik heb daar mijn debuut gemaakt in het betaald voetbal en heb ik de hele jeugd doorlopen, daar heb ik nog altijd warme gevoelens bij.”

De doelman heeft zelf ook een wedstrijd gespeeld voor Jong PSV, namelijk de topper tegen Jong Ajax in Amsterdam. “Het is een hele talentvolle groep”, vindt Ruiter. “Ik denk de groep absoluut in staat is om veel plaatsen te stijgen.” Als ervaren speler is het voor de doelman bijzonder om tussen de jonge jongens van Jong PSV te staan: “Je probeert natuurlijk zo veel mogelijk ondersteuning te bieden, met name de verdediging, en zo die jongens te helpen. Ik probeer een steentje bij te dragen waar kan. Soms moet je iemand een schouderklopje geven en soms moet je iemand hard aanspreken.”

Ervaring rijker en illusie armer
Afsluitend blikt Ruiter nog terug op zijn carrière en hoe hij bij PSV terecht is gekomen: “Ik heb inmiddels geleerd dat je in de voetballerij niet al te veel moet plannen. Er kunnen zo veel dingen gebeuren. Ik heb vijf jaar bij FC Utrecht gezeten, een avontuur in het buitenland gehad, heel veel mooie en minder mooie momenten meegemaakt. Een ervaring rijker en een illusie armer. In het verleden ben ik meer in verband gebracht met PSV en ik vind dit gewoon een fantastisch mooie club. Voor mij zou er niks mooiers zijn dan zo ver mogelijk te komen in de Europa League en kampioen te worden.”

Robbin Ruiter was afgelopen dinsdag te gast in de studio-uitzending van PSV TV en vertelde daar over zijn debuut. De uitzending is hier terug te kijken.