Donyell Malen, gevoelsmens in Eindhoven

Donyell Malen, gevoelsmens in Eindhoven
5 min

Afgelopen zomer nam PSV tot ieder verrassing Donyell Malen over van Arsenal. De afgelopen maanden ontpopte de aanvaller zich meer en meer bij Jong PSV. Een kennismaking met het talent.

⏱ Leestijd: 5 minuten
Donyell, je speelt nu een paar maanden bij PSV. Hoe bevalt het?
“Ik heb het goed naar mijn zin bij PSV en ik voel me welkom. Alles is hier een stukje warmer dan bij Ajax en dat vind ik wel fijn. Beetje bij beetje begin ik mijn weg te vinden. Eindhoven is ook leuk. Het is een rustige stad die soms druk kan zijn. Dat past wel bij me.”

Als 16-jarige vertrok je van Ajax naar Arsenal, een grote stap…
“De stap van Ajax naar Arsenal was best wel groot, inderdaad. Je komt in een andere cultuur terecht met mensen die een andere taal spreken. Ineens heb je een heel ander leven. Dan leer je jezelf kennen en kom je een beetje uit je comfort zone. Ik heb daar een leuke tijd gehad en ik heb er ook veel geleerd.”

Geef eens een voorbeeld
“Het spel is in Engeland nog een stukje sneller dan in Nederland. Dat maakt het conditioneel heel zwaar. Verder ben ik daar een veel betere speler geworden dan ik was. Veel completer.”

'Eindhoven is een rustige stad die soms druk kan zijn. Dat past wel bij me' 'Eindhoven is een rustige stad die soms druk kan zijn. Dat past wel bij me'

Wat zijn jouw sterke punten?
“Ik ben snel, ik heb een goede techniek en ik kan scoren.” Dan lachend: “Dat is bij PSV nog niet gelukt, maar dat komt wel. Daar moet ik me geen zorgen over. Verder denk ik dat ik ook wel een leuke voetballer ben om naar te kijken.”

Bij Arsenal trainde je onder Thierry Henry. Hoe was dat?
“Dat is toch speciaal. Hij is de topscorer van Arsenal en een echte legende. Hij was assistent van de onder 18 en ging heel leuk ons om. Maar dat is hetzelfde als met Ruud van Nistelrooy en Luc Nilis hier. Zij hebben iets meegemaakt wat andere mensen niet kennen. Ik ben iemand die naar iedereen luister hoor, maar tegen hen kijk je toch automatisch op.”

Van Arsenal naar PSV is geen alledaagse overstap
“Het ging niet slecht bij Arsenal. Ik ben afgelopen zomer ook met het eerste elftal op trainingskamp geweest. Maar ik denk dat mijn gevoel daar een beetje weg was. Ik ben best wel een gevoelsmens. Als ik iets voel en ik weet het zeker dan is dat duidelijk voor mij. PSV meldde zich en na een gesprek met Marcel (Brands red.) voelde het heel goed. Hier kan ik me verbeteren en naar het eerste toegroeien.”

Over het eerste gesproken, begint het al te kriebelen als je het over die stap hebt?
“Oh, dat begint niet te kriebelen hoor. Dat had ik vanaf het begin af aan al. Ik kom hier niet om bij Jong PSV te voetballen. Ik wil natuurlijk naar de andere kant (profkant red.). Daar werk ik hard voor en dat kriebelt altijd bij mij. Of het nu goed of slecht gaat, die drang heb ik altijd.”

Is er een plan met je gemaakt?
“Ja, dat is er. Maar het gaat er niet om wat dat plan is. Ik ga niet plannen dat ik binnen twee maanden de overstap naar het eerste elftal maak. Je moet ervoor werken en je moet er klaar voor zijn. Het plan beïnvloed ik zelf door mijn prestaties.”

Je wordt als een van de talentvolste spitsen van Nederland gezien. Voel je druk op je schouders?
“Ik wil mezelf niet bestempelen als een groot talent. Het is mooi als iedereen je zo ziet, maar daar draait het voor mij niet om. Daar voel ik ook niet zoveel bij. Het is leuk, maar ik heb liever dat ik aan de overkant kom wanneer ik er klaar voor ben.”

Ben je er al klaar voor?
“Elke voetballer zegt dat hij er klaar voor is. Er zijn nog genoeg dingen die ik kan verbeteren. Als dat gebeurt dan denk ik dat ik er wel klaar voor ben.”

Als je naar de toekomst kijkt, wat hoop je dan te zien?
“De eerste stap die ik wil maken is die naar de kleedkamer van het eerste elftal. Daarna wil ik natuurlijk basisspeler van PSV worden en goede seizoenen spelen. Uiteindelijk wil ik misschien nog een stap maken naar een grote buitenlandse club. Ik heb de ambitie, maar dat kun je zo vroeg nog niet zeggen natuurlijk.”<