De Jong blikt terug: ‘PSV staat’

De Jong blikt terug: ‘PSV staat’
7 min

Tijdens een live vraaggesprek met supporters op Facebook vertelde John de Jong maandagmiddag met een goed gevoel terug te kijken op de afgelopen transferperiode. Hij sprak zich daarnaast ook uit over de contractsituatie van Gastón Pereiro, de vroegtijdige uitschakeling in de Champions League en de lengte van de transferperiode. ‘Ik denk dat we zowel kwalitatief als kwantitatief een uitstekende selectie hebben waarmee we om alle prijzen kunnen vechten.’

Aanval
John de Jong blikte op deadlineday (de laatste dag dat de transfermarkt voor spelers geopend is) uitgebreid terug op één van de drukste transferperiodes van PSV ooit. Alleen al in het eerste elftal kent PSV in vergelijking met vorig seizoen meer dan tien wijzigingen. “De eerste, Bruma was de lastigste”, begon De Jong op verzoek de terugblik. “Ik was al een tijd met hem en zijn management in gesprek. Aan het eind van het vorig seizoen eigenlijk al. Op een gegeven moment kregen we veel concurrentie, onder andere van FC Porto dat hem heel graag wilde overhalen. Zelfs toen wij al akkoord waren, bood Porto de speler nog meer geld. Hij ging twijfelen, niet eens zozeer daardoor, maar omdat hij graag weer bij het nationale team in beeld wilde komen. Samen met Peter Fossen (directielid PSV, red.) ben ik naar hem toegevlogen om hem te overtuigen. Gelukkig heb ik hem niet meer losgelaten en het vliegtuig ingesleurd”, zei De Jong met een knipoog.

De Portugees is één van de offensieve versterkingen die PSV in de afgelopen maanden binnenhaalde. Na hem volgden Konstantinos Mitroglou, Ritsu Doan en eerder al keerde Sam Lammers terug. Daarnaast lijken verschillende offensieve talenten de erfenis van de vertrokken Luuk de Jong op zich te willen nemen. Donyell Malen, Cody Gakpo en Mohamed Ihattaren lieten zich dit seizoen al op positieve wijze zien. Daar tegenover staat het vertrek van Hirving Lozano en Maximiliano Romero (op huurbasis).

“De komst van een extra spits was eigenlijk niet gepland”, zei De Jong nadat hem werd gevraagd wat het idee achter de transfer van Mitroglou was. “Met Sam hebben we een heel goede spits in huis. Hij raakte echter geblesseerd en daarna heb ik samen met de staf besloten om er een spits bij te halen. Kostas kwam niet uit een hoge hoed. Wij kennen hem al heel lang. Zoals we met heel veel spelers doen, volgen we hem al jaren. Vanaf zijn stap naar Fulham (begin 2014, red.). Ook als spelers uit beeld lijken te raken of een transfer naar een grote club in het buitenland maken, blijven we kijken naar de vorm en ontwikkeling. Niemand raakt uit beeld en uit de ontwikkelingen van een speler kun je ook zelf weer lessen trekken. Bij Kostas is dat gebeurd en uit ons netwerk hoorden we dat hij beschikbaar kwam. Toen hebben we razendsnel gehandeld.”

De laatste grote transfer is de komst van Ritsu Doan van FC Groningen. Met al het aanvallende talent volgens enkele kritische volgers niet per se een noodzakelijke aanwinst. “Ik vind Ritsu een erg goede speler die echt wat toevoegt aan de groep”, antwoordde De Jong. “Ritsu heeft veel kwaliteiten is multifunctioneel en geeft de selectie nieuwe energie.”

Evaluatie na FC Basel
Naast de aanval versterkte PSV deze zomer ook de verdediging nadrukkelijk. Daniël Schwaab keerde uiteindelijk terug en tegelijkertijd contracteerde PSV Timo Baumgartl, Olivier Boscagli en huurde de club Toni Lato. Het viertal was er daarentegen nog niet bij toen PSV het in de tweede voorronde van de Champions League opnam tegen FC Basel. Die club schakelde de ploeg van Mark van Bommel direct uit. “Ik heb dat natuurlijk geëvalueerd, zelfs vandaag hebben we het er nog over gehad", aldus De Jong. "Het lastige was dat de transfermarkt in de weken voorafgaand aan die wedstrijd niet of nauwelijks open was. De spelers waar wij op mikten speelden bij clubs die nog in de vakantieperiode zaten of werden door de clubs zo vroeg in de zomer hoger getaxeerd dan hun daadwerkelijke waarde.”

Daarnaast zweefden er boven veel PSV’ers zelf ook nog de nodige vraagtekens. De Jong: “We wisten eigenlijk al heel snel dat de wedstrijd tegen FC Basel een fiftyfiftywedstrijd ging worden. Je probeert van alles te doen om dat niet zo te laten uitvallen, maar de huidige markt komt pas laat op gang.”

Sluiten
Is het eerder sluiten van de window een oplossing daarvoor? “Ja ik zou willen dat de window eerder dicht gaat”, zei De Jong. “Dat zou veel eerlijker zijn voor alle clubs en alle competities. Ik vind het nu heel moeilijk dat we pas na tien wedstrijden een complete selectie hebben. Als club zitten we in een commissie die zich hiermee bezighoudt, maar of het ooit verandert betwijfel ik. Veel grote landen als Italië, Spanje en Turkije hebben er baat bij om de window lang open te houden.”

De Jong vertelde verder dat PSV vele honderden spelers per transferwindow krijgt aangeboden en zelf met meerdere spelers voor één positie contact heeft. “Er gaan heel veel hersenspinsels door mijn hoofd tijdens de window. Met Mark van Bommel filosofeer ik bijna dagelijks. Er zijn zoveel spelers waar ik aan denk, waar we lijntjes mee leggen”, aldus De Jong die vertelde dat PSV bijvoorbeeld aan Andrés Guardado heeft gedacht en contact zocht met voormalig Eredivisie-topscorer Alireza Jahanbakhsh. “Natuurlijk heeft de trainer daar ook een stem in. Hij moet dagelijks met de spelers aan de slag om er een team van te maken. Van iedere speler die we op het oog hebben, maken we een sterkte/zwakteanalyse. Mark geeft aan hoe hij wil spelen en daarna is het werk aan mij en mijn scoutingstaf. Uiteindelijk maak ik de afweging wat we wel en niet doen.”

Pereiro 
In de eerste zomerse transferperiode sinds zijn definitieve aanstelling als technisch manager besloot De Jong ook om talent Zakaria Aboukhlal naar AZ te laten vertrekken. “Wij hebben hem een plan voorgeschoteld omdat we vertrouwen in hem hadden. Hij wilde zelf niet bijtekenen omdat hij vond dat er te veel concurrentie was. Omdat hij nog een contract voor een jaar had, hebben we besloten om hem te verkopen.” Dat lukte niet met Gastón Pereiro, die momenteel revalideert. “Ik ga er alles aan doen om hem alsnog voor PSV te behouden”, aldus De Jong. “Wij hadden een akkoord met Spartak Moskou. Gastón en zijn management besloten die stap niet te maken. In de herfst gaan we opnieuw met elkaar in gesprek.”

En dan vertrokken op huurbasis nog zelf opgeleide talenten als Dante Rigo, Joël Piroe (beiden Sparta Rotterdam) en Armando Obispo (Vitesse). “Die volgen wij heel nauwlettend. Bij twee/derde van de wedstrijden die zij spelen zitten er scouts van ons op de tribune en vanaf oktober ga ik hen ook zelf aan het werk zien. We werken uitstekend samen met de clubs, krijgen alle data opgestuurd en vinden het superbelangrijk om de ontwikkeling te blijven volgen. Zij kunnen zich spiegelen aan het traject dat Sam Lammers heeft doorlopen.”