Baumgartl: ‘We spelen hier goed voetbal’

Artikel
Baumgartl: ‘We spelen hier goed voetbal’

Timo Baumgartl heeft zichzelf in zijn eerste weken bij PSV direct een basisplaats toegeëigend. Afgelopen weekend tegen RKC Waalwijk bekroonde de verdediger zijn tijd bij PSV met zijn eerste doelpunt. We zijn in gesprek gegaan met de Duitser om te kijken hoe het hem bevalt in Eindhoven.

Eerste weken
“Mijn tijd bij PSV bevalt me heel goed. Ik werd hartelijk ontvangen door het personeel, de spelersgroep en de trainers. Langzaam wen ik ook aan de stad en de mensen. Ik heb een huis gevonden dus mijn vriendin en mijn hond kunnen hier nu ook komen wonen”, vertelt Baumgartl over zijn eerste weken. Aanpassen in Eindhoven bleek niet moeilijk: “De cultuur is vergelijkbaar met Duitsland. De taal lijkt ook op het Duits dus het is makkelijker om te leren. Ik heb alleen nog wel een beetje moeite met de uitspraak.” Het gesprek is in het Duits maar wanneer hem in het Nederlands wordt gevraagd of hij het kan verstaan volgt een zelfverzekerde “ik snap het” in onze taal.

Eindhoven
Niet alleen de culturen tussen Nederland en Duitsland vindt Baumgartl vergelijkbaar, ook in de clubs waar hij voor heeft gespeeld ziet hij gelijkenissen. “Eindhoven is een kleinere stad dan Stuttgart maar de club is groter. Bij PSV moet je alles winnen en dat willen we ook.” De verdediger voelt zich thuis in Eindhoven. “Er is hier altijd wat te doen en je hebt hier alles wat je nodig hebt. Eindhovenaren zijn echte levensgenieters. Wanneer ik met de auto kom moet ik nog wel goed opletten voor alle fietsers, dat ben ik niet zo gewend. Misschien moet ik zelf ook maar een fiets kopen”, zegt de Duitser met een glimlach.

De ervaring leert
Baumgartl is tevreden met het niveau waar PSV op speelt. “Het bevalt me goed, we spelen hier goed voetbal. Er zijn nog wel puntjes waar we aan moeten werken. Zondag tegen RKC Waalwijk bijvoorbeeld speelden we een slechte eerste helft, we moeten goed reflecteren op wat goed en fout gaat”, zegt de verdediger. “Het is een ontwikkelingsproces en dat is logisch voor een jong team als dit. We hebben met ‘Mitro’ voorin een hele ervaren speler erbij. Buiten het veld is Afellay ook heel belangrijk voor ons, hij geeft ons veel tips en sturing als aanvoerder. Je kan hier van anderen veel leren.”

Eerste goal
Zondag tegen RKC Waalwijk wist Baumgartl voor het eerst in het shirt van PSV het net te vinden. “Het gebeurt niet vaak, maar mijn eerste goal in de kleuren van PSV maakte me wel ontzettend blij”, zegt Baumgartl over zijn doelpunt. Nu heeft hij even rust in de aanloop naar een drukke periode bij PSV, met wedstrijden tegen Vitesse, Sporting en de topper tegen Ajax in ongeveer een week tijd. “In Europa zijn we allemaal de favoriet, er kan nog veel gebeuren dus we moeten zorgen dat we goed starten en ook in de competitie geen puntverlies oplopen. De wedstrijd tegen Ajax is natuurlijk een grote wedstrijd voor ons allemaal maar ik denk niet dat het kampioenschap afhangt van die wedstrijd, daar is het nog veels te vroeg voor.”

Nederland of Duitsland?
Vrijdag staat de EK-kwalificatiewedstrijd Duitsland - Nederland op het programma, maar Baumgartl zal niet in een oranje shirt voor de TV zitten. “Ik vind het leuk om te zien hoe mijn teamgenoten Denzel, Donyell en Jeroen het zullen doen, maar ik blijf een Duitser. Ik heb ze wel tips gegeven en verteld voor welke spelers ze moeten uitkijken.”

Bekijk ook

TOP 10 GOALS | Dries Mertens

Video

PSV Work Out | Walk Out

Video

Betere slaap, betere gezondheid

Video