Zien we alle PSV'ers terug in de knock-outfase van het EK?

Zien we alle PSV'ers terug in de knock-outfase van het EK?
4 min
PSV1

De rook trekt langzaam op terwijl de laatste wedstrijden van het EK worden gespeeld. Maandagavond staat Oranje, dat al door is naar de volgende ronde, nog tegenover Noord-Macedonië. Voor een aantal andere PSV’ers zal het er de komende week echter om gaan spannen.

Rood-witte goal
Het was een waarachtig PSV-moment: het boogballetje van Memphis op Donyell Malen die ‘m op zijn beurt onzelfzuchtig opzij legde voor de wederom trefzekere Denzel Dumfries tegen Oostenrijk. Het was tevens het moment dat de wedstrijd definitief op slot ging en Oranje als eerste van alle teams zeker was van de bovenste plek in de poule. Vanavond nemen ze het nog wel op tegen Noord-Macedonië, dat op zijn beurt al uitgeschakeld is.

Het briefje
Niets is zeker, maar doordat de NOS inzoomde op een briefje van bondscoach Frank de Boer, lijkt het er erop dat Malen en Dumfries vanavond in de basis gaan beginnen. Het is de vijfde keer dat Nederland het opneemt tegen Noord-Macedonië. De vorige vier wedstrijden vonden plaats tijden de WK-kwalificaties voor 2006 en 2010. De eerste twee keer werd er gelijk gespeeld, daarna werden beide wedstrijden gewonnen.

De Rode Leeuwen, zoals de nationale ploeg van Noord-Macedonië genoemd wordt, staat momenteel op een 62e plek in de FIFA-ranglijst. De ploeg van bondscoach Igor Angelovski verloor van zowel Oostenrijk als Oekraïne. Omdat op het EK het onderling resultaat, bij een gelijk spel, leidend is, blijft het zelfs bij een overwinning op Oranje op de vierde plek staan. De 37-jarige Goran Pandev neemt na vanavond mogelijk afscheid als international.

Volgende tegenstander
Dumfries zal door de Noord-Macedoniërs vanavond extra in de gaten worden gehouden. De aanvoerder van PSV maakt naam en faam op het eindtoernooi door zijn opkomende acties die al twee keer hebben geleid tot een goal. Malen maakte tot dusver 27 minuten binnen de lijnen mee, maar mag wellicht uitkijken naar een basisplek. Cody Gakpo kwam tot dusver niet in actie. Na het duel, dat vanavond om 18:00 uur wordt afgewerkt, is het afwachten wat er in de andere poules gebeurt. Dan zal pas duidelijk zijn wie de volgende tegenstander is van Oranje.

Mvogo in de wachtkamer
Even leek het er voor Yvon Mvogo op dat hij de laatste wedstrijd van de groepsfase zou spelen toen Yann Sommer het trainingskamp verliet. De doelman van Borussia Mönchengladbach keerde tijdelijk huiswaarts voor de geboorte van zijn dochter. Sommer kwam alsnog op tijd terug voor de gewonnen wedstrijd tegen Turkije waarmee de derde plek veilig werd gesteld. Sindsdien zit de Zwitserse ploeg in de wachtkamer. Alleen de beste vier op die positie gaan door naar de volgende ronde, al geven de vier verzamelde punten een riante uitgangspositie.

Sadilek nog niet in actie
Net zoals Gakpo heeft Michal Sadílek vooralsnog geen minuten gemaakt bij de nationale ploeg. De middenvelder zag zijn teamgenoten zodoende vanaf de tribune een wervelende start maken aan het toernooi. Patrik Schick schoot zowel tegen Schotland als Kroatië raak, waardoor de Tsjechen op een gedeeltelijke eerste plaats staan met Engeland. Op de laatste speeldag van poule D is er echter nog veel mogelijk. In het slechtste geval eindigen Sadilek en zijn teamgenoten derde, maar met vier punten is het in een dergelijk scenario onwaarschijnlijk dat de volgende ronde níet gehaald wordt.