Zes PSV'ers gingen Donyell Malen voor

Zes PSV'ers gingen Donyell Malen voor
4 min

Vijf doelpunten in één wedstrijd. Donyell Malen is de derde PSV’er die dat in het betaald voetbal voor elkaar kreeg. In de historie van de club gingen zes man hem voor onder wie clubiconen Berend Scholtens en Coen Dillen.

Chris Sijen 1916
Ver voor de intrede van het betaald voetbal, toen de bal, de velden en de spelers spreekwoordelijk gezien nog zwartwit waren, was Chris Sijen de allereerste die vijf keer namens PSV in één wedstrijd vijf keer doel trof. Het Nederlandse voetbal stond nog in de kinderschoenen tot Sijen, glasblazer van beroep, op 22 oktober 1916 tegen Tegelen vijfmaal scoorde in de met 9-2 gewonnen wedstrijd.  

Piet Ramakers 1923 en 1926
Het ‘wonder van Sijen’ wordt na zeven jaar geëvenaard door Piet Ramakers. In de uitwedstrijd tegen NOAD geeft Ramakers vijf keer de beslissende tik tegen de bal in een wedstrijd die uiteindelijk met 1-6 wordt gewonnen. Drie jaar na dato flikt Ramakers het kunstje opnieuw, dit keer tegen Zaltbommel (8-1). De aanvaller speelt in vijf seizoenen 93 wedstrijden namens PSV en scoort daarin 65 keer. Ramakers geldt bovendien als de eerste PSV’er die wordt opgeroepen voor een vertegenwoordigend elftal van de Nederlandse voetbalbond. In 1924 wordt hij geselecteerd voor het Olympisch elftal.   

Ad van Eerd 1930
Op 30 november 1930 dankt PSV het aan Ad van Eerd dat het wint van De Valk. Met vijf goals is hij de absolute uitblinker in een eerste klasse-wedstrijd die in 6-3 eindigt. Een jaar eerder wordt Van Eerd met PSV landskampioen. Hij geldt als een bonkige spits, een klassieke stormram eigenlijk en schopt het tot aanvoerder van het vooroorlogse PSV. In 88 wedstrijden liet hij het net uiteindelijk 69 keer bollen.

Berend Scholtens 1940
Bijna tien jaar later volgt Berend Scholtens Van Eerd op. De helft van het aantal doelpunten dat PSV op 17 november 1940 maakt tegen Roermond (10-0) is van hem. Hoewel niet gekend bij iedereen, geldt Scholtens als een oer-PSV’er. Het Lid van Verdienste speelt van 1937 tot 1955 in het rood-wit van PSV en bezoekt zijn club tot aan zijn dood. Op 13 september 1953 speelt de geboren Groninger zijn vijfhonderdste (!) wedstrijd. De eerste PSV’er die aan dat aantal komt.  

Coen Dillen 1955 en 1959
Veel bekender icoon is Coen Dillen. ‘Het Kanon’ in brons gegoten aan de oostzijde bij het Philips Stadion. Dillen is een man van weinig woorden. Een geboren Eindhovenaar en natuurlijk bekend vanwege de 43 treffers die hij in één seizoen maakte. Een record dat hoogstwaarschijnlijk nooit meer gebroken zal worden. In 1955 haalt hij voor het eerst uit door tegen de Volewijckers de volledige PSV-productie op zich te nemen (5-2). Vier jaar later, in 1959, doet hij dat opnieuw. Tegen DWS/A (eveneens 5-2) is hij de eerste PSV’er die in het betaald voetbal vijf keer scoort.

Bert Theunissen 1964
Bert Theunissen is de tweede PSV’er die vijf keer de trekker overhaalt in de Eredivisie. Dit keer is Sittardia de tegenstander van PSV en weer wordt het 5-2. In tegenstelling tot Dillen groeit Theunissen niet uit tot clubicoon. Enkele weken na zijn vijfklapper vertrekt hij naar Young Boys, waar hij naar eigen zeggen ‘tien keer zoveel kon verdienen’. Ook in Zwitserland blijft Theunissen scoren, maar zo goed als bij PSV zou hij het nooit meer hebben. ‘Die vijftien maanden zijn de mooiste in mijn voetbalperiode geweest.’

Donyell Malen 2019
55 jaar heeft Theunissen moeten wachten op een opvolger. Vijf en vijftig. Uniek aan de prestatie van Donyell Malen is dat zijn naam als enige op het wedstrijdformulier staat. “In de jeugd heb ik het weleens gedaan, in de D2 ofzo”, blikte de hoofdrolspeler zaterdag zelf terug. “Toen heb ik er nog meer dan vijf gemaakt, maar dit is natuurlijk nog mooier. De wedstrijdbal krijgt een mooi plaatsje.”