Wint PSV weer een topduel? Alles over AZ - PSV

Wint PSV weer een topduel? Alles over AZ - PSV
3 min
PSV1

Wekelijks zoekt Gracenote alles uit over de wedstrijden die PSV speelt. De uitwedstrijd tegen AZ is een direct duel om de tweede plek. PSV won had afgelopen decennium vaak van AZ, maar heeft het de laatste tijd lastiger.

Negatieve reeksen
PSV verloor de laatste drie Eredivisie-wedstrijden tegen AZ. De enige keer dat dat eerder gebeurde was in de jaren tachtig. Nog nooit won AZ vier duels op rij van PSV. Er zijn slechts vier clubs die dat wel deden: Ajax, Feyenoord, Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles. Vóor de huidige reeks van drie nederlagen won PSV tien keer op rij van AZ (2014-2018).

Een overwinning zou voor PSV betekenen dat het afrekent met een reeks van vijftien Eredivisie-wedstrijden zonder overwinning tegen AZ, Ajax of Feyenoord (0W-G6-V9). De laatste keer dat PSV won van een van deze clubs was in 2018. Toen werd AZ met 3-1 verslagen. Het laatste duel met AZ eindigde in een 1-3 nederlaag. AZ scoorde twee maal in de eerste helft, Philipp Max bracht via een vrije trap de spanning terug totdat Calvin Stengs PSV in de 90e minuut de das om deed.

Stand
PSV staat momenteel op de tweede plaats, drie punten boven AZ dat derde staat. Ook het doelsaldo van PSV is beter (31 tegen 23) waardoor het bij een nederlaag hoogstwaarschijnlijk die plek behoudt. PSV scoorde dit seizoen wel iets minder (59 tegen 61), maar krijgt ook minder doelpunten tegen (28 tegen 38).

Donyell Malen
Mocht Donyell Malen scoren dan is dat zijn vijftigste competitietreffer. In 96 wedstrijden scoorde de jonge spits 36 keer in de Eredivisie en 13 keer in de Eerste Divisie. Malen scoorde dit seizoen vijftien keer in de competitie en is daarmee de topscorer van PSV. AZ is naast FC Emmen en RKC Waalwijk de enige club waar Malen wel tegen in actie kwam, maar niet wist te scoren.

Oude bekenden
Zowel PSV als AZ heeft spelers met een verleden bij de tegenpartij. Nick Viergever speelde tussen 2010 en 2014 110 Eredivisie-wedstrijden voor AZ en kwam daarin vijf keer tot scoren. AZ heeft met Albert Guðmundsson en Zakaria Aboukhlal twee oud-PSV’ers. Guðmundsson speelde negen Eredivisie-wedstrijden voor PSV en Aboukhlal twee wedstrijden.