Video Assistent Referee bij Sparta - PSV

Video Assistent Referee bij Sparta - PSV
2 min

Bij de KNVB Bekerwedstrijd Sparta Rotterdam - PSV wordt er getest met de Video Assistent Referee, beter bekend als de videoscheidsrechter. Dat heeft de KNVB PSV laten weten. Na de wereldprimeur op woensdag 21 september heeft de FIFA nu ook officieel toestemming gegeven om in de tweede ronde van de KNVB Beker te testen.

Testen in het KNVB bekertoernooi
De KNVB kiest voor live-testen in de KNVB Bekercompetitie, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels losstaan van de wedstrijden van andere clubs. Naast Sparta Rotterdam - PSV wordt er ook getest bij het duel tussen Feyenoord en Excelsior. De keuze voor deze twee wedstrijden is volgens de KNVB gebaseerd op de beschikbaarheid van voldoende televisiecamera's en de benodigde infrastructurele voorzieningen die bij beide stadions aanwezig zijn. Ook in volgende bekerronden verwacht de KNVB live-testen uit te voeren.

Video Assistent Referee
De Video Assistent Referee is een scheidsrechter die de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van cruciale beslissingen in de wedstrijd. Dit doet hij op basis van beelden van de aanwezige camera's in het stadion. De videoscheidsrechter adviseert de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty's, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.