Van treurnis tot De Koef: drie keer PSV met Carnaval

Van treurnis tot De Koef: drie keer PSV met Carnaval
3 min

Als het zuiden van Nederland zich onderdompelt in het feestgedruis en Eindhoven enkele dagen Lampegat heet, speelt PSV zijn wedstrijden buitenshuis. Ter voorbereiding op Excelsior - PSV halen we herinneringen op aan drie bijzondere ‘Carnavalswedstrijden’ uit de recente historie van PSV. Van treurnis in Groningen tot De Koef op Woudestein.

Afgang 
PSV won 10 van de laatste 13 wedstrijden in de carnavalsperiode en is sinds 2005 de enige club in de Eredivisie die rond Carnaval vaker won dan verloor. In 2012 ging het voor het laatst gruwelijk mis voor PSV. Op de zodnag van Carnaval verloor de ploeg van toenmalig trainer Fred Rutten met 3-0 bij FC Groningen. Hyun Jun Suk was die dag de gevierde man aan de kant van Groningen. Hij nam de 1-0 en 3-0 voor zijn rekening. Leandro Bacuna tekende voor de andere treffer. Een beeld dat velen nooit zullen vergeten is het gezicht van twee treurende PSV-fans die verkleed als clown naar het Noorden waren afgereisd.

Start van ‘PSV-tijd’
Het seizoen 2013-2014 begon vol hoop, maar veranderde al snel in een nachtmerrie. Een extreem verjongd PSV maakte snel kennis met de wetten van presteren in de top. Het resulteerde in grote nederlagen, maar bleek de beste leerschool voor debuterend coach Phillip Cocu en zijn selectie. Een jaar later zou zijn ploeg kampioen worden, waarna nog twee titels volgden. Veel overwinningen onder Cocu werden behaald door doelpunten in de laatste fase van de wedstrijd. Het startsein daarvan werd gegeven op 1 maart 2014.

In Deventer ziet een carnavalesk uitvak PSV binnen 25 minuten met 2-0 achterstaan tegen Go Ahead Eagles. ‘Heeft PSV dan niets geleerd van de eerste helft van het seizoen’, vragen velen zich af. Na rust kantelt het duel volledig. Memphis en Locadia – twee latere kampioenen – brengen PSV langszij en in de extra tijd ontploft het uitvak als huurling Bryan Ruiz voor 2-3 tekent. Met een driepunter keert PSV huiswaarts.

https://twitter.com/PSV/status/1101408042669801473


Penaltydrama 

Het toeval wil dat PSV nagenoeg precies acht jaar geleden ook tijdens Carnaval tegen Excelsior speelde. Een wedstrijd die ook door menig feestvierend supporter zal worden herinnerd om de dramatische ontknoping voor Excelsior. Als de klok richting de 90e minuut kruipt, leidt PSV nog met 2-1 in Rotterdam. Arbiter Danny Makkelie – zaterdag wederom leidsman – ziet een onschuldige handsbal van Marcelo als opzettelijk en wijst naar de stip. Edwin de Graaf faalt niet en tekent voor 2-2. In de krappe minuut die rest, pompt PSV de bal naar voren. Op de achterlijn duelleert Danny Koevermans met doelman Nico Pellatz. De Koef valt en ziet Makkelie opnieuw naar de stip wijzen. Balázs Dzsudzsák is onberispelijk: 2-3.