Spelersprofiel | Niek Schiks combineert keeperstalent met voetbaltechniek

Spelersprofiel | Niek Schiks combineert keeperstalent met voetbaltechniek
4 min
Jong

Gescout als veldspeler, maar volledig omgetoverd tot keeper; het is het PSV-verhaal van Niek Schiks. Een boek met een open einde, want de 19-jarige meevoetballende keeper werkt bij Jong PSV hard voor een doorbraak.

De handschoenen aantrekken
Bij JVC Cuijck speelde Niek in de verdediging of op het middenveld. Daar maakte hij indruk op de scouts van PSV. "Ik was niet heel snel, maar beschikte over een goede techniek." Keepen was nog nooit ter sprake gekomen, tot hij een keer moest invallen tijdens een toernooitje. "Het viel de trainers meteen op dat ik talent had. De jaren daarna heb ik het veldspel en keepersspel afgewisseld, maar vanaf de O13 koos ik volledig voor het keepen", vertelt Niek die inmiddels bijna dertig officiële wedstrijden in actie kwam voor Jong PSV.

Zijn positiewissel bleek dus een schot in de roos, weet ook de doelman zelf: "Achteraf ben ik er natuurlijk heel blij mee, zeker als ik zie op welke plekken ik kom en wat het me brengt; zo lang voor deze club spelen.” Hij omschrijft zichzelf als een betrokken doelman. “Ik ben veel bezig met mijn elftal, zeker met de vier verdedigers voor me. Ik communiceer veel en neem daarbij geen blad voor de mond.” Niek wordt ook voetballend betrokken. “Daar geniet ik van. Aan de bal is het zichtbaar dat ik een voetbalverleden heb, ik ben tweebenig en heb een goede pass in huis. De primaire taak van een keeper, ballen tegenhouden, gaat me gelukkig ook goed af”, lacht hij. “Hoe meer ik tegenhoud, hoe verder ik kom.” 

Jongensdroom
Niek weet niet beter dan spelen voor PSV. Hij kan nog goed voor de geest halen hoe hij er als kleine jongen tegen aankeek: “Ik was me er weldegelijk bewust van dat PSV een hele grote club was, maar op dat moment ben je vooral bezig met ‘lekker voetballen’. Ik leefde de droom van mijn klasgenootjes.” Volgens de 19-jarige is het goed om niet naast je schoenen te lopen wanneer je al langer rondloopt bij een profclub. “Je moet ervoor waken dat het niet normaal wordt dat je bij PSV speelt, er zijn namelijk heel veel jongens die dat zouden willen. Ik probeer altijd om nuchter te blijven, en volgens mij lukt me dat nog steeds wel aardig. Dat komt ook door de mensen op de club: teamgenoten, medewerkers en trainers houden me met beide benen op de grond.” 

Vechten voor je plek
Bij Jong PSV krijgen ook Roy Steur en Kjell Peersman speeltijd. Toch is van een bittere concurrentiesfeer geen sprake. “Het is heel simpel: je speelt bij een topclub op een behoorlijk niveau, dus de lat ligt hoog. Dat is goed voor ons allemaal, want dat maakt ons alleen maar beter. De beste komt uiteindelijk bovendrijven. Die gedachte motiveert me om me te laten zien tijdens wedstrijden.”  

Ondertussen heeft Niek al verschillende keren op het trainingsveld gestaan met de A-selectie. “Elke jonge voetballer droomt hiervan. Sinds mijn komst was dit mijn doel, dus bij de eerste keer kwamen de nodige zenuwen kijken. Ik wende er uiteindelijk ook wel weer aan toen ik de jongens beter leerde kennen.” Zijn collega-doelmannen speelden daar een grote rol in. “Boy Waterman is als een mentor voor me, ik kan altijd bij hem terecht. Dat hij en Joël Drommel Nederlands praten komt goed van pas. Walter Benítez is echt een beest in de goal, daar leer ik ook veel van. Ik kijk mee met ervaren spelers, waardoor ik mijn spel verbeter en een unieke speelstijl ontwikkel."