Spelersprofiel | Jesper Uneken geldt nog als een klassieke spits

Spelersprofiel | Jesper Uneken geldt nog als een klassieke spits
3 min
Jong

Een kopsterke spits, die een bal vast kan houden en zich volledig wegcijfert voor het elftal. Het klinkt als een beschrijving van Luuk de Jong, maar het gaat om de negentienjarige Jesper Uneken. Bij Jong PSV laat hij wekelijks zien dat de klassieke aanvalsleider nog altijd een plek heeft in het moderne voetbal.

Als landskampioen van de O18-competitie voegde Jesper Uneken zich dit seizoen bij Jong PSV, waar zijn eerste doelpunt gepaard ging met zijn eerste hattrick. ”De eerste wedstrijdbal ligt alvast thuis”, lacht de jonge spits, die onlangs nog op de bank zat bij de hoofdmacht tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax. “Dat was erg bijzonder en ondanks dat ik niet gespeeld heb, is het een van de mooiste wedstrijden uit m’n carrière. Het moment dat je naar buiten gaat voor de warming-up en door duizenden wordt uitgefloten is prachtig. Stiekem kan ik daar alleen maar van genieten.” 

PSV zolang hij zich kan herinneren 
De opbouw naar zijn eerste duel bij de A-selectie begon dertien jaar geleden. Tegenwoordig begint PSV Academy bij de O10, maar dat was in de tijd van Jesper nog heel anders. “Ik speelde pas vier maanden bij een amateurvereniging toen ik werd gescout. Tegenwoordig stromen kinderen op hun tiende pas in, maar destijds begon ik al op mijn zevende. Ik kan me dus nauwelijks iets herinneren van mijn tijd vóór PSV.” 

'We hebben hetzelfde profiel: kopsterk, balvast en erg gevaarlijk in de zestien.'

Type Luuk de Jong 
Op de Academy was de vergelijking met Luuk de Jong al snel gemaakt. “Vanaf mijn dertiende speel ik in de spits en sindsdien hoor ik het voorbij komen. Het is ook niet heel gek, want als je ons naast elkaar legt zijn er genoeg overeenkomsten. We hebben hetzelfde profiel: kopsterk, balvast en erg gevaarlijk in de zestien. Daarnaast delen we ook dezelfde beleving. Tuurlijk is hij een stuk verder. Ik zou absoluut tekenen voor een carrière zoals die van Luuk.” Toch kan Jesper ook wat verschillen benoemen. “Ik ben iets beweeglijker aan de bal, maar hij is veel beter met het gebruiken van zijn lichaam, daar wil ik overigens nog in groeien; het fysieke aspect.” 

Dubbele cijfers 
Het toeval wil dat Jesper de zoon is van voormalig Jong PSV-trainer Peter Uneken. De spits kan voor goede raad dan ook altijd bij hem terecht. “Hij kijkt mijn wedstrijden en koppelt daarna altijd de verbeterpunten terug. Hij zegt ook wat er goed ging en als ik er even geen zin in heb, is dat ook prima. Hij is totaal niet opdringerig”, vertelt Jesper.

'Het moment dat je naar buiten gaat voor de warming-up en door duizenden wordt uitgefloten is prachtig. Stiekem kan ik daar alleen maar van genieten.'

Zo nu en dan traint Jesper mee met de A-selectie, waar hij goed kijkt naar de spitsen van dienst. “De perfecte aannames van Luuk de Jong of de doelgerichtheid van Ricardo Pepi. Ik neem het allemaal mee naar de wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, waar ik aan het einde van het seizoen dubbele cijfers wil noteren.”