Spelersprofiel | 'Elke dag je niveau halen is het moeilijkste van profvoetbal'

Spelersprofiel | 'Elke dag je niveau halen is het moeilijkste van profvoetbal'
2 min
Jong

Tien jaar PSV Academy en verschillende positiewisselingen brachten Tim van den Heuvel (18) naar het middenveld van Jong PSV. Daar went de allrounder nu aan de fysiek zware Keuken Kampioen Divisie, waar zijn verdedigende kwaliteiten goed van pas komen.

Ondanks zijn jeugdigheid loopt Tim al een tijdje rond op PSV Academy. “Ik heb alle jeugdelftallen doorlopen, maar het duurde even voordat ik op het middenveld terechtkwam." De Weertenaar speelde achtereenvolgens als linksback, linksbuiten, spits en rechtsbuiten. “Pas in de O15 speelde ik voor het eerst op het middenveld. Daar speel ik het liefst als nummer zes of acht. Dat zijn de posities die het best bij mijn allround kwaliteiten passen.”

Grootste uitdaging van het profvoetbal
Tim twijfelt bij de vraag wat hij het moeilijkste vindt aan profvoetbal. “Op het begin was dat het fysieke aspect, want je bent gewend aan tegenstanders van je eigen leeftijd. Bijna van de een op de andere dag speel je tegen volwassen en fysiek sterkere spelers. Toch zou ik ook het mentale aspect willen benoemen, want het is ontzettend belangrijk dat je constant bent. Iedereen bij Jong PSV kan goed voetballen, maar je moet het elke dag laten zien om de A-selectie te halen. Dat is mentaal veeleisend en de grootste uitdaging van het profvoetbal." 

Hoogtepunten
Tim mocht al meerdere keren aansluiten bij de hoofdmacht, iets wat naar meer smaakt. “Ik vond het trainingskamp in Oostenrijk heel bijzonder. Het was een speciale, leerzame ervaring en ik hoop dat dat er nog velen volgen. Ik heb het meeste naar Joey Veerman gekeken. De manier waarop hij met de bal omgaat, vind ik mooi om te zien”, zegt hij over de Volendammer uit de A-selectie. In het Alpenland maakte Tim zijn officieuze debuut voor PSV 1 tegen het Italiaanse Sassuolo. “Toen ik spelers als Berardi zag staan, die ik tot dan toe vooral kende van EA FC, had ik wel een kippenvelmoment.”

JongPSV
Jong