Speciaal, maar Lammers geeft alles tegen PSV

Speciaal, maar Lammers geeft alles tegen PSV
4 min

Hij werd in januari uitgeroepen tot talent van de maand. Onder andere door een glansrol in de ArenA tegen Ajax. Zaterdagavond ontmoet Sam Lammers zijn PSV. “Het is speciaal, maar dat gaat wel even aan de kant voor mij.”

Heldenrol 
Dat zei de 21-jarige aanvaller eerder deze week in gesprek met Heerenveen TV. Als huurling van PSV maakt Lammers dit seizoen indruk. Met 9 doelpunten en 3 assists is Lammers betrokken bij ruim een kwart van de Friese productie (43 goals). Een kleine heldenrol verwierf de aanvaller eind januari in de ArenA. Terwijl alle PSV’ers baalden van het 2-2 gelijkspel bij FC Emmen, leden twee treffers van de in Goirle geboren aanvaller ook puntverlies voor Ajax in. Het gevolg is bekend. De Amsterdammers grepen naast de koppositie in de Eredivisie en staan inmiddels zes punten achter PSV. “We hoorden het publiek tijdens de warming-up al los gaan. Dat was voor ons extra stimulans om een tandje extra te geven”, zei Lammers bij FOX Sports na de wedstrijd.


Tweebenig

Naast zijn treffers in de Eredivisie schoot Lammers met drie goals ook met scherp in het toernooi om de KNVB Beker. De volgers van Jong PSV wisten het al even – Lammers maakte vooralsnog de meeste treffers in het profbestaan van het beloftenteam – maar wat opvalt is dat de spits doelpunten net zo makkelijk met zijn linker- als rechterbeen maakt. De ene soms nog mooier dan de ander. Neem de wedstrijd tegen Ajax. De 1-1 schoot hij op randje zestien tegendraads met zijn linker tegen de touwen. De 3-2, na rust, plofte van zijn rechtervoet in de netten. “Ik schiet met allebei de benen makkelijk”, zegt Lammers. “Penalty’s schiet ik meestal met links, maar ik denk dat aardig tweebenig ben.”

Jeugdopleiding  
Die vaardigheid ontwikkelde Lammers in de jeugdopleiding van PSV, waar hij op latere leeftijd van middenvelder omgeturnd werd tot spits. Een debuut in het eerste elftal volgde, net zoals doelpunten. Eind 2017 maakte hij zijn eerste in een eredivisieduel met FC Groningen, een week later dartelde hij van geluk over het veld nadat hij ook tegen PEC Zwolle het net vond. Het leek de opmaat naar meer, maar met concurrentie van Luuk de Jong en Jürgen Locadia bleef het afgelopen seizoen bij 207 minuten in de hoofdmacht van PSV. Om zich te kunnen blijven ontwikkelen koos Lammers, in samenspraak met PSV voor een verhuurperiode.

Lammers viert de 1-1 tegen FC Groningen, zijn eerste voor PSV, met Luuk de Jong Lammers viert de 1-1 tegen FC Groningen, zijn eerste voor PSV, met Luuk de Jong

Goed voor hem
“Wij hebben gekeken wat goed voor hem is”, verduidelijkte hoofdcoach Mark van Bommel de keuze van beide partijen op de persconferentie in aanloop naar de ontmoeting met Heerenveen. “Hier zou hij een aantal keer zijn ingevallen. Soms ook in de basis hebben gestaan, maar daar speelt hij als hij fit blijft 34 wedstrijden vanaf de aftrap. Dat is voor zijn ontwikkeling uitstekend.” Van Bommel is dan ook onder de indruk van de ontwikkeling van Lammers. “Als je constant speelt, leer je veel meer. Tegenstanders stellen zich bijvoorbeeld in op zijn speelstijl. Daar leert hij mee om te gaan en ik vind dat hij dat heel goed doet. Komende zomer keert hij als een betere speler terug bij PSV.”

Speciaal
De hoofdpersoon zelf ziet de wedstrijd tegen PSV als een nieuw meetmoment in zijn carrière. "Het zal een heel moeilijke wedstrijd worden. Ze staan niet voor niets bovenaan”, zegt Lammers. “Maar wij spelen thuis. Ik hoop dat we het ze heel moeilijk kunnen maken en dat denk ik ook wel. Dus ik heb er zin in. Het is voor mij een speciale wedstrijd, maar dat gaat zaterdag wel even aan de kant. Net zoals iedere wedstrijd is het gewoon volle inzet en ik hoop dat ik een goaltje kan maken.”