Sparta - PSV: clash tussen ploeg met meeste en minste overtredingen

Sparta - PSV: clash tussen ploeg met meeste en minste overtredingen
3 min

Waar PSV in de Eredivisie de ploeg is die de minste overtredingen maakt, is Sparta Rotterdam het team dat het vaakst een overtreding begaat. Zaterdagavond staan ze in Het Kasteel tegenover elkaar.

Koploper Sparta
Gemiddeld fluit de scheidsrechter veertien keer per duel voor een overtreding van een Spartaan. De PSV’ers horen het fluitje negen keer per wedstrijd na een overtreding. Sparta heeft ook de twee koplopers in het klassement van spelers met de meeste overtredingen. Rechtsback Denzel Dumfries maakte 62 overtredingen, verdedigende middenvelder Mart Dijkstra 55.

Kaartenrecord
Dumfries is zelfs op weg naar een mijlpaal: hij pakte dit seizoen al tien keer geel en is daarmee twee gele kaarten verwijderd van een record. Guy Ramos (RKC Waalwijk in 2011-2012) en Joeri de Kamps (NAC Breda 2014-2015) pakten ooit twaalf keer geel in een seizoen. 

Breuer
Iemand die niet veel overtredingen nodig heeft, is de 36-jarige Michel Breuer. De ervaren verdediger maakte in 26 wedstrijden slechts 12 overtredingen. Ter vergelijking: PSV’er Héctor Moreno maakte in evenveel duels 22 overtredingen.

Promotie
Aanvoerder Michel Breuer was vorig seizoen hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de beslissende goal in de kampioenswedstrijd van Sparta Rotterdam. Bij een 1-1 stand tegen Jong Ajax maakte Breuer vlak voor tijd de bevrijdende 2-1 en stelde daarmee het kampioenschap in de Jupiler League veilig. De wedstrijd zou uiteindelijk zelfs nog in 3-1 eindigen.

Debuut tegen PSV
Breuer heeft een speciale band met PSV, het is de club waartegen hij op 17 augustus 2002 zijn eredivisiedebuut maakte, toen nog spelend voor Excelsior. Hij verloor destijds met 2-0. Na lange periodes bij N.E.C. Nijmegen en sc Heerenveen keerde Breuer in 2014 terug in Rotterdam bij Sparta.

Brogno belangrijk
Qua doelpunten moet het bij Sparta dit seizoen komen van de Italiaanse Belg Loris Brogno. De 24-jarige Brogno was direct betrokken bij dertien eredivisiegoals van Sparta dit seizoen. Een aandeel van 37 procent in de totale productie van de Kasteelheren. Hij is bovendien de enige Spartaan die direct betrokken is bij meer dan zes doelpunten. Zeven keer scoorde hij zelf, zes keer gaf hij een assist. Wel is het al een tijdje geleden dat hij scoorde. Zijn laatste goal maakte Brogno op 27 november 2016. Daarna was hij vooral actief als aangever: hij gaf vier assists.