Schmidt kijkt door resultaat heen: ‘niet gekregen wat we verdienden’

Schmidt kijkt door resultaat heen: ‘niet gekregen wat we verdienden’
4 min
PSV1

Hoofdcoach Roger Schmidt begint zondag met PSV aan de laatste fase van het seizoen. Na drie drukke maanden achter elkaar resten er in de Eredivisie nog tien wedstrijden, waarin hij met zijn ploeg zeker UEFA Champions League-voetbal wil bereiken. ‘We hebben niet altijd gekregen wat we verdienden.’

Vorm
Het voetbal van PSV krijgt gestalte, vindt Schmidt. De Duitser ziet dat zijn team ondanks de wisselvallige resultaten beter en beter begrijpt wat er gevraagd wordt van zijn speelstijl. “We hebben de afgelopen weken behoorlijk wat wedstrijden gespeeld, waarin we goed voor de dag kwamen. Ik denk dat het team niet altijd heeft gekregen wat het verdiend had, maar dat heeft niet alleen te maken met geluk of pech. We hebben in de wedstrijden tegen Olympiacos FC, ADO Den Haag en Ajax voldoende mogelijkheden gehad om het duel in ons voordeel te beslissen. Dat hebben we telkens nagelaten”, analyseerde hij in aanloop naar het duel met Fortuna Sittard van komende zondag.

Onervarenheid
Dat PSV niet wat vaker de ‘twijfelduels’ heeft kunnen omzetten in een overwinning, heeft deels te maken met de onervarenheid van zijn ploeg denkt Schmidt. “Ervaren teams overkomt zoiets niet. Die maken een wedstrijd ‘dood’. Natuurlijk krijgen we ook te gemakkelijk een doelpunt tegen en zien wij dat die treffers te voorkomen zijn, maar het gaat mis bij het eerder beslissen van wedstrijden.”

Leren
Tegen Olympiacos FC voorkwam bijvoorbeeld de paal in de 86e minuut een vrijwel zekere doortocht in de UEFA Europa League. “Wat me goed doet is te zien dat het team ook na een teleurstelling zo groot als de uitschakeling in Europa er tegen een andere goede tegenstander meteen weer staat”, aldus Schmidt. “Dat het balletje nog niet onze kant op valt, ondanks dat we dat wel verdienen, hoort bij het proces waarin we zitten. We moeten leren om niet meer in die situaties te belanden.”

Tactisch  
De spelers van PSV hadden aan het begin van de week wat rust. De afgelopen twee dagen werd er aandacht besteed aan het tactische plaatje en vanaf vandaag (vrijdag) verlegt de ploeg zijn focus naar de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Het is volgens Schmidt nog onduidelijk of Pablo Rosario – die tegen Ajax uitviel met een lichte blessure – bij de selectie zit. Bijkomend voordeel is dat hij met Olivier Boscagli een optie op het middenveld erbij heeft. De Fransman liet vorige week twee keer een sterke indruk achter als vervanger van de geschorste Ibrahim Sangaré.

Boscagli
“Tactisch is Olivier erg sterk”, aldus Schmidt. “Hij kan goed verdedigen, goed passen en heeft daarmee impact op ons spel. Dat heeft hij ook als verdediger gehad. De toekomst zal uitwijzen welke plek voor hem de beste is en welke positie voor het team het beste is. Ik heb nog niet besloten wat dat is.”

Ihattaren
Schmidt werd daarnaast nog maar eens gevraagd naar de situatie rondom Mohamed Ihattaren. “Ik heb afgelopen week al een aantal keer uitgelegd hoe de situatie in elkaar steekt”, sprak hij. “Ihattaren zat niet bij de selectie omdat ik vond dat hij zich niet professioneel gedroeg rondom het duel met Olympiacos FC. Vorige week vrijdag heb ik dat ook aan de selectie verteld en daarbij heb ik direct aangegeven dat hij na het duel met Ajax weer aansluit bij de teamtraining. Dat is zonder problemen verlopen. Ik heb 27 spelers in mijn selectie en hij moet simpelweg laten zien dat hij bij de beste elf behoort. Dat geldt voor iedereen en hij heeft dat dit seizoen enkele keren gedaan. Op dit moment laten Mario Götze en Ryan Thomas zien in goede vorm te verkeren. Binnenkort keren Noni Madueke en Cody Gakpo terug bij de selectie en daardoor zal de concurrentie toenemen. Mo heeft veel talent en zal moeten laten zien dat hij de betere van hen is”, aldus Schmidt die dit seizoen niet verwacht nog een beroep op Mauro Junior te kunnen doen. De Braziliaan is geblesseerd geraakt.