PSV - Willem II: Acht feiten die je moet weten

PSV - Willem II: Acht feiten die je moet weten
3 min
PSV1

Wekelijks zoekt Gracenote uit wat je moet weten over de wedstrijden die PSV speelt. Deze week wacht PSV een thuiswedstrijd tegen een ploeg waarvan in 1983 voor het laatst in eigen huis verloren werd: Willem II.

Thuisreeks
Alleen tegen N.E.C. en FC Utrecht heeft PSV een langere ongeslagen thuisreeks dan tegen Willem II. Van N.E.C. werd al veertig thuisduels op rij niet meer verloren, terwijl FC Utrecht al 38 wedstrijden wacht op een overwinning in het Philips Stadion. De teller van de Tricolores staat momenteel op 31.

Overwinningen
De laatste keer dat PSV níet won van de Tilburgers in eigen huis was in 2000, toen beide ploegen met een 2-2 eindstand de punten deelden. Dat komt neer op zeventien gewonnen thuiswedstrijden op rij. Alleen tegen FC Utrecht had PSV ooit een langer lopende reeks thuisoverwinningen. Deze loopt nog steeds (23, 1997-heden).

Scorend vermogen
Al 44 thuisduels op rij tegen de Tricolores kwam PSV tot scoren. Alleen tegen NAC Breda zette PSV ooit een langere reeks neer. Ook deze loopt nog altijd (48, 1959-heden).

Brabantse onderonsjes
In de Eredivisie is PSV al 68 thuiswedstrijden op rij ongeslagen tegen een Brabantse tegenstander (W63-G5-V0). De laatste keer dat PSV een verlies leidde tegen een opponent uit Noord-Brabant, was op 28 mei 1995, toen NAC Breda met 2-4 te sterk was.

Jonge doelpuntenmakers
Van de zestien Eredivisie-goals van PSV dit seizoen zijn er elf gemaakt door een speler van 21 jaar of jonger, wat neerkomt op 69 procent. Van alle Eredivisie-ploegen heeft alleen Willem II een hoger percentage op dat vlak. Bij de Tilburgers werd 86 procent van de doelpunten gemaakt door iemand tot 22 jaar (zes van de zeven).

‘De nul’
Yvon Mvogo hield in drie van de zeven Eredivisie-duels zijn doel schoon. Alleen Vitesse kreeg dit seizoen in nog minder wedstrijden een goal om de oren. De Arnhemmers hielden al vier keer de nul.

Madueke op stoom
Noni Madueke is tot dusver al bij zes PSV-doelpunten betrokken in de Eredivisie. Met zijn vier goals en twee assists is hij de op een na meest productieve tiener in de Nederlandse competitie. Alleen Lassina Traoré moet hij voor zich dulden. De Ajacied staat op vijf treffers en drie assists.

Invallers van waarde
Van de zestien doelpunten van PSV, werden er vier gemaakt door invallers. Alleen bij Ajax hebben van alle overige zeventien Eredivisie-ploegen invallers een hoger aandeel in het doelpuntentotaal (7).