PSV thuis traditioneel sterk tegen Ajax

PSV thuis traditioneel sterk tegen Ajax
2 min
PSV1

Wekelijks zoekt Gracenote alles uit over de wedstrijden die PSV speelt. Met zondag alweer de derde keer dit jaar dat PSV Ajax treft. PSV wacht al dertien wedstrijden op een overwinning tegen een Nederlandse topclub. Toch biedt een blik op het verleden juist hoop.

Positieve balans
Zondag is het de 130e keer dat PSV en Ajax het tegen elkaar opnemen in de Eredivisie. Van de voorgaande 129 ontmoetingen won PSV 53 keer tegenover vijftig overwinningen voor de Amsterdammers. PSV is daarmee de enige club in de Eredivisie met een positieve balans tegen Ajax (53W-26G-50V). Thuis won PSV 32 van de 64 duels. Het dubbele van Ajax, de Amsterdammers gingen er zestien keer met drie punten vandoor(32W-16G-16V).

Derde keer in twee maanden
PSV en Ajax staan dit jaar niet voor het eerst tegenover elkaar. Begin januari werd het 2-2 na twee goals van Eran Zahavi in de openingsfase. Eerder deze maand verloor PSV met 2-1 in de TOTO KNVB Beker. Beide ontmoetingen vonden plaats in Amsterdam. Mario Götze was er beide keren niet bij, dat zal hij zondag wel zijn. PSV behaalde in de negen duels met Götze 25 punten (W8-G1-V0), net zoveel als in de veertien wedstrijden zonder de Duitser (W7-G4-V3). 

Niet productief
In de laatste vier keer dat Ajax op bezoek kwam bij PSV scoorde het slechts één keer. Dat gebeurde vorig seizoen toen het 1-1 werd. De drie ontmoetingen daarvoor werden allemaal door PSV gewonnen. De laatste Amsterdamse overwinning in Eindhoven is van 2016. Toen werd het 2-0 voor de Amsterdammers.

Roger Schmidt
Hoofdcoach Roger Schmidt nam het één keer eerder thuis op tegen Ajax. Dat was in 2014 toen hij nog coach van Red Bull Salzburg was. In een knock-out wedstrijd in de Europa League won hij destijds thuis met 3-1 nadat er in Amsterdam al met 3-0 was gewonnen. 

Schorsing
Ibrahim Sangaré kreeg tegen Vitesse zijn vijfde gele kaart. Daardoor is hij automatisch geschorst voor de wedstrijd tegen Ajax.