PSV staat aan de start van een nieuw Europees avontuur

PSV staat aan de start van een nieuw Europees avontuur
3 min

Voor PSV wacht donderdag de eerste van de twee hordes richting de groepsfase van de Europa League. Het Sloveense NS Mura is een compleet onbekende voor de ploeg van Hoofdcoach Roger Schmidt. Gracenote zocht alles uit over PSV en het nieuwe Europese seizoen.

PSV in Europa
Als we de uitslag van donderdag moeten baseren op statistieken uit het verleden, is de kans groot dat PSV zal winnen in Slovenië. In de laatste 46 jaar, deed PSV 45 keer mee aan een Europees hoofdtoernooi. Alleen in 2017-2018 haalde de club het hoofdtoernooi van de Europa League niet. Destijds bleek het Kroatische NK Osijek te sterk voor PSV. Alleen FC Porto (46) en FC Barcelona (45) haalden ook minstens 45 keer de groepsfase van een Europees toernooi. Tijd voor een Europese overwinning is het in elk geval wel weer voor PSV. De laatste keer dat PSV in Europees verband won was op 3 oktober 2019, toen Rosenborg BK met 4-1 verslagen werd.

Ervaring met Slovenen
Slechts één keer eerder had PSV een directe confrontatie met een Sloveense club. In de tweede voorronde van het Champions League-seizoen 1998-1999 stond PSV tegenover NK Maribor. Over twee duels won PSV de onderlinge strijd met 5-3. Nederlandse clubs hebben in totaal vier keer eerder een Europese tweestrijd gehad met een Sloveens team en alle vier de keren zegevierde de Nederlandse ploeg. Naast PSV tegen NK Maribor won Roda JC twee keer en Ajax één keer van een Sloveense club.

Ronaldo en Depay leiden
Donyell Malen heeft al zeven keer het net gevonden tijdens een Europese wedstrijd van PSV. Het zijn behoorlijke cijfers van de 21-jarige spits. Alleen Ronaldo (9) en Memphis (8) scoorden vaker voor PSV in Europees verband voor hun 22ste verjaardag. Ook Mohamed Ihattaren is in Europa al belangrijk geweest voor PSV. Hij kwam in die duels al drie keer tot scoren. Ook voor hem geldt: Ronaldo is de enige die voor zijn negentiende verjaardag vaker een doelpunt maakte voor PSV in een Europese wedstrijd (4). Beide PSV’ers kunnen deze records nog uit de boeken schieten.

De wedstrijd tegen NS Mura is donderdag live te zien op SBS6. Aanvang: 19.00 uur.