PSV sinds 2001 ongeslagen tegen Sparta

PSV sinds 2001 ongeslagen tegen Sparta
3 min

PSV reist aankomend weekend af naar Rotterdam voor een ontmoeting met Sparta Rotterdam. Na de dompers van afgelopen week gaat PSV voor drie punten. Dit is wat je moet weten over onze tegenstander.

Onderling resultaat
PSV heeft in 106 competitieduels 63 keer gewonnen van Sparta. Alleen van FC Utrecht is vaker gewonnen, 67 keer. In die 106 ontmoetingen werd ook 25 keer gelijkgespeeld, 18 keer wonnen de Rotterdammers. De laatste keer dat Sparta van PSV won is echter al even geleden, dat was in 2001 toen het 2-1 werd op het Kasteel. Sindsdien heeft PSV 15 keer tegen Sparta gespeeld, 13 keer gewonnen en 2 keer gelijkgespeeld. De laatste ontmoeting in Rotterdam eindigde in 1-2 winst voor PSV. Kenny Dougall opende de score voor de Spartanen vroeg in de wedstrijd, maar een dubbelslag van Steven Bergwijn besliste de wedstrijd in het voordeel van PSV.

Doelpuntenregen
De grootste overwinning ooit tegen Sparta was een overweldigende 9-1 uitslag in 1989. Wim Kieft en Kalusha scoorden allebei twee keer. De laatste vijf doelpunten namens PSV werden gemaakt door Sören Lerby, Romário, Gerald Vanenburg, Flemming Povlsen en Michel Boerebach. De grootste uitslag op het Kasteel was een 0-5 winst voor PSV. De doelpunten toen kwamen van Arnold Bruggink, Ruud van Nistelrooy, Björn van der Doelen, Joonas Kolkka en Dmitri Khokhlov.

Punten tegen promovendi
Sparta promoveerde dit seizoen naar de Eredivisie na play-offs. PSV heeft deze eeuw slechts 1 keer verloren van een gepromoveerde tegenstander. Dat was tegen RKC Waalwijk in 2012. 6 keer speelde PSV gelijk tegen een pas gepromoveerde club en 36 keer won PSV van de promovendi. Sparta verloor de laatste 5 thuiswedstrijden tegen PSV, alleen tegen Feyenoord heeft de club een langere serie thuisnederlagen met 8 op rij.

Vorm
PSV staat met 23 punten op de 3e plaats in de Eredivisie. Sparta stond een aantal weken geleden nog op een indrukwekkende 5e plek, maar is inmiddels gezakt naar stek 10. Vorige speelronde verloren de Rotterdammers in eigen huis van FC Utrecht. Met 10 doelpunten en 3 assists is Donyell Malen de meest invloedrijke speler van PSV. Daarna volgt Steven Bergwijn met 2 goals en 7 assists. Bij Sparta komt het meeste gevaar van Halil Dervisoglu met 4 goals en 3 assists en Bryan Smeets met 2 goals en 5 assists.

Sparta Rotterdam - PSV is om 19:45 uur in Het Kasteel en staat onder leiding van Bas Nijhuis. De wedstrijd is live te zien op FOX Sports 1.