PSV rouwt om overlijden Willy van der Kuijlen

PSV rouwt om overlijden Willy van der Kuijlen
4 min
PSV1

Met een enorm gevoel van verslagenheid deelt PSV mee dat Mister PSV, Willy van der Kuijlen tot groot verdriet van de club is overleden. Het clubicoon is 74 jaar oud geworden.

Voor altijd ‘Mister PSV’
Geen enkele speler zal de prestaties van Van der Kuijlen bij PSV ooit evenaren. De spits is en blijft voor altijd topscorer van PSV en de Eredivisie. 308 keer maar liefst schiet de Helmonder raak in het shirt van PSV, een ongekend aantal. achttien seizoenen lang, 528 competitiewedstrijden, draagt hij het rood-wit van PSV, wat hem met recht de titel ‘Mister PSV’ oplevert. Een eretitel die Van der Kuijlen, de bescheidenheid zelve, ook na zijn actieve loopbaan met verve draagt, eerst als jeugd- en assistent-trainer en later als scout en clubicoon. Nooit voelt Skiete Willy, uiteraard ook Lid van Verdienste van PSV, zich ergens te groot voor. Zijn belangrijkste handelsmerk blijft voor altijd kappen, schieten, scoren, vooral heel veel scoren; Willy van der Kuijlen is voor altijd Mister PSV.

Het Brabantse voetbalwonder
Van der Kuijlen groeit op in Helmond, waar hij al op jonge leeftijd furore maakt in het eerste elftal van HVV. In 1963 - 1964 vestigt Van der Kuijlen zijn naam door 31 keer te scoren in 26 wedstrijden voor de eersteklasser. In huize Van der Kuijlen is men al langer overtuigd van het talent van Willy. Zijn vader gebiedt hem om zijn opleiding tot tegelzetter te laten voor wat het is en te proberen zijn geld te verdienen als profvoetballer, iets wat in die tijd nog geen uitgemaakte zaak is. PSV wil hem een seizoen eerder al hebben, maar na zijn doelpuntendrift voor de Helmondse amateurs is men in het Philips Stadion helemaal overtuigd. Heel Nederland wil ‘het Brabantse voetbalwonder’ aan zich binden, maar hij kiest uiteindelijk voor PSV.

Ups en downs
Het huwelijk tussen Willy en PSV is niet altijd even gelukkig. Van der Kuijlen scoort vaak, in 1966, 1970 en 1974 wordt hij topscorer van de Eredivisie, maar hij heeft soms ook moeite met de hoge verwachtingen van de buitenwacht en hij botst meer dan eens met trainers. De komst van Kees Rijvers in 1972 klaart de lucht. Hij geeft Willy het vertrouwen dat hij zo hard nodig heeft. Rijvers posteert Van der Kuijlen notabene op de door hem daarvoor zo gehate linkerkant, naast de Zweed Ralf Edström. Het blijkt een gouden greep. Een dodelijk koppel is geboren. In vier seizoenen scoort Van der Kuijlen 106 keer. Real Madrid lonkt, maar Van der Kuijlen blijft PSV trouw, zoals hij dat voor de rest van zijn leven zal blijven doen.

Eindelijk erkenning
Willy’s bescheidenheid staat een imposante interlandcarrière in de weg. Hij komt er regelmatig in aanvaring met ‘de jongens uit Amsterdam’. In 1974, als Nederland in West-Duitsland het WK speelt, bedankt hij voor de eer. Uiteindelijk speelt hij zelfs geen enkel groot toernooi. De teller blijft steken op 22 interlands (7 doelpunten), veel te weinig voor een van de beste Nederlandse voetballers ooit. Door Rijvers wordt Van der Kuijlen gelukkig wel op waarde geschat, die hem in 1977 zelfs benoemd tot aanvoerder. Als kapitein wordt hij voor de derde keer kampioen van Nederland en wint de club voor het eerst in de historie een Europese prijs. SC Bastia wordt in de UEFA Cup-finale, onder meer door een doelpunt van Van der Kuijlen, over twee wedstrijden met 3-0 verslagen.

PSV is dankbaar voor alles dat Van der Kuijlen aan de club heeft bijgedragen. De club wenst iedereen die zich betrokken voelt bij PSV en de nabestaanden van Willy in het bijzonder, veel sterkte en kracht toe.

PSV1
club
willy