PSV op jacht naar records in historisch duel met Leicester City

PSV op jacht naar records in historisch duel met Leicester City
3 min
PSV1

In de vijftiende Europese wedstrijd van het seizoen hoopt PSV in de uitwedstrijd tegen Leicester City opnieuw een aantal records te vestigen. Leicester is echter een onbekende. De ploeg speelde nog nooit tegen een Nederlandse club. PSV gaat op voor de eerste Europese halve finale sinds het seizoen 2004-2005.

Eerste keer
Het is de eerste keer dat PSV en Leicester City elkaar treffen. Leicester trof in de historie al tegenstanders uit zestien verschillende landen, maar speelde nog nooit tegen een Nederlandse ploeg. Leicester-coach Brendan Rodgers kwam in zijn trainerscarrière uit tegen ploegen uit 26 verschillende landen, maar ook hij nam het nooit op tegen een club uit Nederland.

Recordjacht
PSV speelde dit seizoen al veertien Europese wedstrijden. De ploeg won er daar acht van. Een negende zege betekent voor PSV een evenaring van het clubrecord uit de seizoenen 1977-1978 en 2009-2010. De club maakte enkel in dat eerste seizoen meer doelpunten (32) dan dit seizoen (31). Mocht PSV dus minimaal één maal scoren tegen Leicester, dan evenaart de ploeg ook hier een record. Joël Drommel kan op zijn beurt het clubrecord van het meeste aantal clean sheets in een Europese campagne evenaren. De keeper hield dit seizoen al zeven maal de nul. Het huidige record dateert uit het seizoen 2009-1010 en staat op naam van Andreas Isaksson.

Weg naar de kwartfinale
PSV startte dit seizoen in de voorrondes van de Champions League. De ploeg moest uiteindelijk genoegen nemen met een plek in de groepsfase van de Europa League. Leicester kwam ook uit in de Europa League. Beide ploegen eindigden op een derde plek in hun poule. PSV deed dat in een poule met AS Monaco, Real Sociedad en Sturm Graz. Leicester nam het op tegen Napoli, Spartak Moskou en Legia Warschau. PSV bereikte vervolgens de kwartfinale van de Conference League ten koste van Maccabi Tel Aviv en FC Kopenhagen. Leicester bekerde verder tegen Randers FC en Stade Rennes.

Engelse tegenstander
Engelse tegenstanders liggen PSV niet al te best. De ploeg speelde 34 duels tegen een ploeg uit Groot-Brittannië. Daarvan won het er tien, speelde het negen maal gelijk en dolf het vijftien keer het onderspit. PSV speelde in een knock-outfase negen keer tegen een Engelse ploeg. Vijf maal beslechtte PSV het tweeluik in zijn voordeel, vier keer trok de ploeg aan het kortste eind.