PSV mede dankzij wondergoal Malen langs De Graafschap

PSV zit in de koker en is ook na de winterstop nog actief in de KNVB Beker. Op De Vijverberg werd het bekerduel met De Graafschap na de pauze over de streep getrokken: 1-2.

Aftasten
Met een op vier posities gewijzigde opstelling ten opzichte van afgelopen zondag startte PSV aan het bekerduel. In de openingsfase creëerden beide ploegen weinig en was het meer een kwestie van aftasten. Verder dan enkele speldenprikken van Timo Baumgartl, Mo Ihattaren en Cody Gakpo kwam PSV niet. De Graafschap verweerde zich fel en trok zich bij balbezit van PSV terug op eigen helft. Op het halfuur leken de Achterhoekers op voorsprong te komen, maar de grensrechter stak daar - bij afwezigheid van de VAR - een stokje voor.

PSV dringt aan
De speldenprikken werden na een halfuur kansen. PSV liet meer van zich horen en de ploeg was veelvuldig voor de goal van De Graafschap-keeper Rody de Boer te vinden. Ondanks een klassieke scrimmage, een volley van Ibrahim Sangaré, een kopbal van Denzel Dumfries en een lob van Donyell Malen wist PSV de kansen voor de thee niet om te zetten tot doelpunten.

Ban gebroken
Iets wat kort na rust wel lukte. Dumfries werd in het strafschopgebied aangetikt en arbiter Van den Kerkhof wees resoluut naar de stip. Andermaal wisselde PSV van penaltynemer. Dit keer was het Philipp Max, die voor de tweede keer dit seizoen mocht aanleggen. Hij faalde niet van elf meter en zette PSV daarmee op voorsprong.

Malen verrast vriend en vijand
Even leek het duel als een nachtkaars uit te gaan. PSV hield het achterin dicht en andersom kwamen de manschappen van Roger Schmidt niet verder dan wat plaagstootjes. Tot Malen in minuut 84 op werkelijk schitterende wijze van een meter of veertig het leer in de bovenhoek schoot. PSV dacht de buit binnen te hebben, maar De Graafschap maakte via de kluts de aansluitingstreffer. Verder dan dat kwamen de Achterhoekers niet, waardoor PSV verder bekert.