Profiel | Na maanden knokken maakt Emmanuel van de Blaak zijn debuut voor PSV

Profiel | Na maanden knokken maakt Emmanuel van de Blaak zijn debuut voor PSV
3 min
Jong

De talentvolle verdediger Emmanuel van de Blaak (17) maakte donderdagavond zijn officiële PSV-debuut. Hij kampte maandenlang met een zware blessure, maar vocht zich terug. In het duel tegen FK Bodø/Glimt volgde de beloning. Hij voegt zich in het rijtje van jongste debutanten bij PSV.

Carrière
Van de Blaak is een Nederlandse voetballer met Nigeriaanse roots. Hij werd geboren in Lagos (Nigeria) en begon bij JEKA in Breda met voetballen. Daarna stapte hij over naar de jeugd van Willem II. Na ongeveer vijf jaar verkast hij naar PSV en even later maakt hij zijn debuut in Jong PSV tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch. “Ik begon gelijk tegen een spits van aardig niveau, Jizz Hoornkamp. Daardoor merkte ik meteen dat het niveau een stuk hoger lag en ik er meteen moest staan”, zei hij in juli 2020. Nu, twee jaar later debuteert Van de Blaak in het eerste elftal van PSV. Met zijn 17 jaar en 9 maanden komt hij in een bijzonder rijtje van jonge debutanten bij PSV terecht, achter onder andere Jetro Willems en Zakaria Bakkali.

Blessureleed
PSV zag een aantal jaar geleden veel potentie in de jonge verdediger en nam hem over van Willem II. Na een veelbelovende start werd een interland tegen Mexico O18 Van de Blaak fataal. Hij liep een zware knieblessure op waar hem een revalidatie van negen tot twaalf maanden te wachten stond: “Ik hoorde een knak en wist meteen dat het fout zat. Het was een zware periode voor mij persoonlijk, maar ik ben er wel goed doorheen geholpen door PSV”, vertelt van de Blaak in juli 2022 voor onze eigen camera. Het contract van de toen nog geblesseerde verdediger werd verlengd tot 2025: “De contractverlenging tijdens mijn blessure was geweldig. Ik voelde me écht goed. Het vertrouwen dat de club me heeft gegeven, moet ik nu gaan uitbetalen.”

Talent
Emmanuel van de Blaak staat in PSV Academy bekend als een getalenteerde verdediger. In een interview met ons clubkanaal beschrijft hij zichzelf als een snelle, moderne verdediger die houdt van ‘indribbelen’. Ook vindt hij zichzelf een échte leider in het veld. Zijn de vijf minuten die hij donderdag kreeg in het Europese uitduel tegen FK Bodø/Glimt het begin van zijn droomcarrière?

JongPSV
Jong